Acer Aspire Timeline 4810T - csend mindenáron
Processzor: 1,4 GHz Intel Core 2 Duo SU9400 (3 MB, 800 MHz
Videokártya: Integrált és 512 MB ATI Mobility Radeon HD4330
Képernyő: 14", 1366x768, LED, CineCrystal
Memória: 3 GB DDR3 1066 MHz
Merevlemez: 320 GB S-ATA
Részletek: teljes adatlap


9 órás üzemidő, hideg üzem, alacsony zajszint és a nyomában a fák is kizöldülnek.

Szponzorált hirdetések

Sajnos divatba jött a látszólagos környezetvédelem, ahol a marketingesek egy faleveles logóval és pár kedves szóval zölddé változtatnak energiazabáló gépeket.  Az Aspire Timeline 4810T-t sem kerülhette el ez az új hullám. Van itt PowerSmart gomb, meg zöld háttéren feszítő faleveles akkumulátor logó, és persze hideg üzemet kínáló ComfyCool is. Lássuk, hogyan is működnek ezek a gyakorlatban!


Üzletembereknek készült

A vékony stílusú 4810T formája ízléses, bár nekem rögtön egy kilapított Dell gép jutott róla az eszembe. Kijelzőjének fémből készült burkolata is ezt sugallja. Na nem olyan kemény, hajlíthatatlan fémről beszélek, mint amiből a MacBook készült, hanem olcsóbb megoldásról, de azért így sem rossz. Bruttó 200-210 000 forintért pedig végképp jó.

Tesztgépünk ezért a pénzért ad nekünk egy 14"-os kijelzőt, egy picike touchpadet, három USB csatlakozót, egy HDMI-t és egy VGA-t, de persze az ethernet és az audió ki-be menetek is megvannak. Extraként a touchpaddel egy vonalban találunk még elrejtve egy memóriakártya-olvasót is. Ennyi és nem több.

A LED-es megvilágítású képernyő fényereje átlagos, és persze tükröződős a felülete. A billentyűzet már egy ideje a jól megszokott Apple-dizájn az Acernél is, amit szeretünk. Vannak ám érintőgombok is a jobb felső sarokban: WiFi, Backup Manager és PowerSmart.


Nekem a gépház anyagminősége összességében tetszett, mivel egyik oldalán félkézzel megemelve sem ropogtak a műanyagok. Nehéznek sem mondanám a 4810T-t, mivel még a két kilót sem éri el. Egyedül a kijelző zsanérját csináltam volna finomabbra a gyártó helyében, mert könnye berugózik kinyitáskor. Ha a saját gépem lenne ez a modell, akkor azt a sok ízléstelen matricát is lehámoztam volna róla, melyek a csuklótámaszon figyelnek. Nem illik egy ilyen letisztult stílusú termékhez a sok sallang.

Zöldnek látszom

A 4810T lehetőséget ad kétféle üzemmód közötti váltásra a PowerSmart gomb megnyomásával. Az egyikben leveszi a fényerőt, csökkenti a proci órajelét és kikapcsolja még az optikai meghajtót is. Míg a másikban szabadjára engedi a lovakat. Ezen még annyit tudunk bolondítani, hogy a gép integrált grafikus vezérlője (Intel GMA 4500MHD) vagy az 512 MB-os ATI Mobility Radeon HD 4330 között is választhatunk.

Maximumon lévő akksival zöld üzemmódban és az ATI kártyával 8 óra működést saccolt a gép kikapcsolt WiFi mellett. Ha kiléptem a PowerSmart móból, akkor ez lecsökkent 6 és fél órára. Arra természetesen odafigyeltem, hogy az ATI vezérlőnél megadhatjuk, mekkora teljesítménnyel üzemelhet konnektorról és akksiról is. A Catalyst Control Center szoftverre egyébként már az első percben berágtam. Az történt ugyanis, hogy a tálcán pihenő ATI ikonnal megnyitottam, átváltottam az integrált grafikus vezérlőre, és a Control Center ki is lépett. Ekkor persze még nem tudtam, hogy csak onnan lehet visszaváltani az ATI kártyájára, úgyhogy végül negyed óra után kikerestem a start menüből a programot és visszakapcsoltam az eredeti üzemmódot. Normális esetben a kártyák közötti váltásnál nem szabadna kilépnie a vezérlő programnak, mert ez így minden csak nem felhasználóbarát működés.
Az integrált grafikus maggal zöld módban 9 órát bírt volna a gép, zöld mód nélkül pedig 7 óra 10 percet. Elméletben tehát akár 9 órát is tudunk laptopozni konnektor hiányában, de azért ezt a gép által megsaccolt értéket kezeljük fenntartásokkal! Egyrészt az 5600 mAh kapacitású akksi egyáltalán nem nevezhető brutálisnak, ugyanakkor gyengének sem. Az 1,4 GHz-es SU9400-as ULV processzor pedig szintén nem a teljesítményéről híres, hanem az alacsony étvágyáról. Ennek persze örülünk egy olyan gép esetében, ahol a készenléti idő a legfontosabb. A 4810T viszont picit átver minket a 9 órát karistoló számaival. Ha ugyanis elkezdünk vele böngészni, rögtön leugrik 3-4 órára a készenlét. Pedig csak bekapcsoltuk a WiFi-t és megnéztünk pár weboldalt. Szóval ha csak ülni kell a kispadon, akkor ez a gép alig kortyolgat a kulacsból, viszont a pályán elvárt tempótól iszákos lesz.

Pedig nem nyújt kimagasló teljesítményt sem, gyenge processzora nem is erre lett kitalálva. A 3DMark05-ben örült ha 25 fps fölé tudott kúszni a rendszer, viszont megmutatta, hogy a ComfyCool nem parasztvakítás. Akármennyire is terhelve volt a gép, csak a bal oldalon lévő szellőzőrések környékén melegedett. Hangja is alig érezhetően nőtt, és szerencsére ekkor sem élesen vágott bele a fülünkbe, hanem kellemes duruzsolással.

Végszó

3GB RAM-jával és bruttó 200 000 forint körüli árával ez a típus remek vétel olyan üzletembereknek, akik irodai gépet keresnek, nem pedig erőművet. Fogyasztása tényleg alacsony, de nem a környezetvédelem, hanem a rendelkezésre állás kedvéért. Majd ha napelem lesz a fedélben és SSD meghajtó a gépházban, akkor én is meghajlok a mérnökök előtt.

Szponzorált hirdetések

Lebukott az első 8 colos Windows tablet

Az Acer várhatóan az elsők között fog bemutatni kompakt windowsos táblagépet.

Lebukott az első 8 colos Windows tablet
Lebukott az első 8 colos Windows tablet
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei