Fujitsu-Siemens Amilo Pi3540 - Macintosh másképp
Processzor: 2 GHz Intel Core2 Duo P7350 (1066MHz FSB, 3MB L2 cache)
Videokártya: 256 MB NVIDIA GeForce 9300M GS
Képernyő: 15,4" 1280x800 WXGA, BrilliantView
Memória: 3 GB 800 MHz DDR2
Merevlemez: 320 GB 2,5" SATA, 5400 RPM, 8MB cache
Részletek: teljes adatlap


Kétségtelenül az alsó kategória egyik legszebb gépét dobta piacra a Fujitsu Siemens, ám a dizájn helyett én inkább USB-portokra költöttem volna a büdzsé nagyobbik felét.

Szponzorált hirdetések

Fujitsu-Siemens Amilo Pi3540 - Macintosh másképp

Kaptunk tesztre egy Amilo Pi3540 típusú laptopot a Fujitsu Siemenstől. Ez a gép még annyira új, hogy a Google is csak egy lejárt Saturn-akciót dob ki, ahol bruttó 210 ezer forintért kínálták/kínálják. Nem jártam utána, hogy tényleg ennyibe kerül-e, és egyáltalán megvásárolható-e még, de szerintem belőhetjük a 200 ezres árkategóriába tesztalanyunkat. 200 ezer forint márpedig nem kevés pénz. A készülék bőven túl van azon az árszinten, amiből a spórolós userek válogatnak, úgyhogy a mérce is ennek megfelelően magas.

Nézd már, ott egy Mac!

Némi szenvedés után sikerült kihámoznom a gépet a dobozából, és a fehér burkolat láttán rögtön belémhasított a felismerés: ez a laptop nagyon szép. Az elmúlt hónapok során ez eddig a legszebb, legcsinosabb és legmutatósabb laptop nálam. Sok tekintetben hasonlít az Apple MacBookra. Egyrészt mert sok rajta a fehér felület, másrészt pedig a letisztultsága miatt. Van rajta itt-ott pár LED, Vista, Intel meg Nvidia logó és persze Amilo felirat, de ettől még nagyon stílusos.
Klikk a képgalériához!
Belül is jól áll neki a fekete kijelzőkeret, szóval a gyártó formatervezői most nagyon eltalálták a tutit. Ha a barátnőm nem MacBookot akarna venni már egy ideje, akkor neki is ezt a gépet ajánlanám. Ezzel a mondattal pedig egy csapásra elmondtam mindent a gépről és annak célközönségéről.

Hol vannak a csatlakozók?

Igen, ez a típus a hölgyeknek való. Mert ők leteszik az íróasztalukra, bekapcsolják az MSN-t, megnéznek pár YouTube videót és meghallgatják a kedvenc zenéiket. Nem fanyalognak, hogy csak két USB-port fért el ezen a hatalmas gépen, és nem hiányolják a FireWire csatlakozót sem. Szeretik viszont a kártyaolvasót, kicsit furcsán néznek a HDMI kiementre és a SATA csatlakozóra, de legalább megvannak a Bluetooth nélkül.

Ez idő alatt a pasijuk nagyot sóhajt, hogy a fehér szín miatt majdnem dupla áron vettek egy Lenovo N200-nál gyengébb gépet. Aztán megnyugszik, hogy kedvese mennyire boldog vele.

 

Használat közben

Ha kitöröljük a fejünkből azt a 200 ezer forintos árcédulát 5 percre, akkor a Pi3540 egyáltalán nem rossz gép. Core 2 Duo processzorával még 3DMark 06 alatt is zavarba ejtően halkan bánt el a hűtőrendszer, ami szerencsére jó helyre került, nem égeti le az ember jobb kezét. Ha ne adj' isten mégis hangos lenne, vagy csak az üzemidőt szeretnénk kitolni, akkor külön lassító gombbal vehetjük alacsonyabb teljesítményre a rendszert. A hivatalos adatok szerint terhelés nélkül 23 decibel, maximális terhelésnél pedig 30 decibel a zajszint. Ezek pedig remek értékek.

Van DVD-író és hozzá Nero szoftver is, tehát a kedvesünknek nem okoz majd problémát a zenék vagy a fotók kiírása. Ugyanígy tetszeni fog neki, hogy a kijelzőbe épített VGA kamerával lazán tud skype-olni. Alkalomadtán még pár régebbi, kis teljesítményt igénylő játékot is elindíthat, amivel a GeForce 9300M GS videókártya megbírkózik. A gyártó szerint 3DMark 06 alatt akár 1900 pontot is elérhet a gép, de mi 2200-at mértünk. Ha jól emlékszem, nem ez az első eset, hogy egy Fujitsu Siemens laptop jobban teljesít a tesztprogram alatt, mint amennyit a gyártó ígér.

Ha a boldog hölgy vásárló mégis arra vetemedne, hogy becipeli ezt a 3,2 kilogrammos súlyt az egyetemre, akkor egyrészt izomláza lesz, másrészt örülni fog a WiFi-nek. Mindenesetre legközelebb kétszer is meggondolja majd, hogy útra keljen-e ezzel a nehéz géppel. Arról nem is beszélve, hogy nem árt konnektor közelében leülnie, mert a 2 óra 20 perces készenléti időre és az 1 óra 20 perces DVD-nézésre nem lehet büszke a 6-cellás akkumulátor.

Vélemény

Kétségtelenül egy nagyon szép laptopot dobtak össze a Fujitsu Siemensnél, de a dizájn önmagában nem elég a sikerhez. Tudását tekintve elmarad a Lenovo N200-tól, ami jelenleg az alsókategória egyik legjobb ár/érték arányú gépe. Ha tényleg bruttó 200 ezer forintba fog kerülni a Pi3540, akkor a Lenovo kis hazánkban remek évet fog zárni.

Pró:

  • Nagyon szép megjelenés és jó anyagminőség
  • Rendkívül halk működés

Kontra:

  • Nincs Bluetooth
  • 2 darab USB nagyon kevés
  • Nincs FireWire
  • Nagy tömeg

Szponzorált hirdetések

Fujitsu Siemens Amilo Xi 3650 - A nagy testvér

Rajztábla nagyságú FullHD notebookkal örvendeztetett meg minket a Fujitsu Siemens. Tudjuk, nem minden a méret; szerencsére a teljesítményre is gondoltak a készítők.

Fujitsu Siemens Amilo Xi 3650 - A nagy testvér
Fujitsu Siemens Amilo Xi 3650 - A nagy testvér
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei