Fujitsu-Siemens LifeBook T5010 - többet tudok
Processzor: Intel Core2 Duo T9600 (2.8 GHz), 6 MB L2 cache, 1066 MHz
Videokártya: Mobile Intel GMA 4500M HD
Képernyő: 13,3", WXGA+, 1280x800
Memória: 2 GB DDR3 RAM 1066 MHz
Merevlemez: 320/160/120 GB 5400/7200 RPM SATA vagy 64 GB SSD
Részletek: teljes adatlap


A Fujitsu Siemens Tablet PC-je pontosan azt kínálja, amit az átlagember hiányolhat a konkurenciától. Optikai meghajtót és 3G-t.

Szponzorált hirdetések

Fujitsu-Siemens LifeBook T5010 - többet tudok

A Lenovo X61t után kapóra jött a Fujitsu Siemens felajánlása, így tőlük is kaptunk egy tollal kezelhető laptopot. Pontosabban egy Tablet PC-t, ami egészen addig normál laptopként viselkedik, amíg el nem forgatjuk az érintőképernyőjét 180 fokkal, és nem kezdjük el a mellékelt tollal bökdösni. Lehet bele jegyzetelni, nyomogathatjuk az ikonokat és még a weboldalakat is görgethetjük. A Windows Vista remekül lekezeli ezt a fajta bevitelt, csak sajnos a magyar nyelvet nem támogatja a kézírás-felismerője, így maradnak az ékezet nélküli, de kézzel írt betűk vagy a virtuális billentyűzet.

Vidám darab

A Lenovo termékéhez képest ez a laptop sokkal vidámabb külsővel rendelkezik. Ugyan van rajta bőven sötét felület, de mégsem teljesen fekete. Billentyűzete körül például mindenhol ezüstös burkolat látható, ami sokat dob a hangulatán. Anyagminőség szempontjából rosszat nem tudok rá mondani, a burkolata elég kemény és csak nagyon picit ropog.
Klikk a képgalériához!
Elsőre féltem a billentyűzetétől, mert a barátnőm Fujitsu Siemens gépén esélytelen számomra a gépelés. Itt azonban rögtön minden kézre állt és a rövid úton járó gombokkal villámgyorsan tudtam gépelni már az első perctől kezdve. Szintén pozitív csalódás volt a touchpad, melynek leheletnyit érdes felülete és az oldalsó görgetősávja is nagyon bejött.

Ergonómiailag jó döntés volt a hűtőrendszer hőelvezetését bal oldalra tenni, így a kézfejünk nem ég le egérhasználatkor. A tollat viszont csúnyán benézték a német tervezők, ugyanis kihúzáskor megakadnak a gombjai és csak komolyabb rángatás, illetve erőkifejtés hatására jön ki a foglalatból. A Lenovo rugós megoldása ennél sokkal jobban sikerült.

 

Hardveresen

Tesztgépünkben egy 2,8 GHz-es Core 2 Duo processzor ketyegett, méghozzá alapjáraton alig hallhatóan. Még akkor sem pörgött fel a hűtőventilátor, amikor Wordben cikket írtam. Viszont ha komolyabb feladatot bízunk a processzorra, akkor még az életkedvünket is elveszi a zúgás. Ez a "komolyabb" feladat jelen esetben driverek telepítése volt.

Tesztgépünkben ugyanis kellene lennie egy 3G/HSDPA modulnak, amit a matrica és a hátlapon lévő SIM-kártya foglalat is jelez. Itt zárójelben megjegyezném, hogy a SIM helye nem az akksi alatt van, tehát a gép kikapcsolása nélkül is cserélhető. Ráadásul a kijelzőből még az antenna is kihajtható. Ez eddig mind szép és jó, csak a Windows nem akarta látni a 3G hardvert. Hiába telepítettem és frissítettem egy csomó meghajtóprogramot, végül többórás próbálkozás után feladtam. Persze ennek is megvan az oka, mert a tesztelésre kapott gép még nem kereskedelmi verzió. Angol billentyűzettel került hozzánk, hiszen a gyártó csak pár hónapja jelentette be hivatalosan a T5010-est. Ennek megfelelően árat sem találtam rá a hazai boltok honlapján, úgyhogy ilyen szempontból nem hasonlíthatjuk össze a konkurenciával.

Az viszont mindenképp a T5010 mellett szól, hogy van benne optikai meghajtó. Tulajdonképpen műszakilag ez a laptop egy igazi mindenes. Van benne DVD-író, 3G modem, ujjlenyomat-olvasó, 3 darab USB-foglalat, és a 2,8 GHz-es processzor, a 2 GB RAM és a 320 GB-os merevlemez is elegendő. Tömege 2 kilogramm, ami a 13,3"-os képátlóhoz mérten teljesen, a 12,1"-os X61t-hez képest pedig kifejezetten jó.

Akkumulátorából 3 óránál több üzemidőt nem nagyon lehet kipréselni, ami a Lenovo gépéhez képest kevés, abban viszont nincs optikai meghajtó. A T5010 továbbá lehetőséget ad arra, hogy a DVD-író helyére betoljunk egy második telepet, így ha létfontosságú az üzemidő, akkor van lehetőségünk annak növelésére.

 

Extrák

A dobozban egy dokkolót is találtam, amivel együtt már 6 darab USB-csatlakozó áll rendelkezésünkre. De van itt HDMI kimenet, DVI- és VGA-port is. Ráadásul a laptop szerencsétlen, reteszes kialakítású bekapcsológombját a dokkolón már egy szép nagy billentyűvel helyettesítették.

Amennyiben nem SSD meghajtóval, hanem a jó öreg mechanikus és mágneses elven működő merevlemezzel rendeljük a gépet, úgy nagy hasznát vesszük a rázkódásvédelemnek. Ez a beépített érzékelő rázkódás esetén parkolópályára állítja a merevlemez író-olvasófejét és így megvédi adatainkat az esetleges károsodástól. Érzékenysége ráadásul testreszabható, így például autóban ülve sem fogja folyamatosan pihentetni a HDD-t, és ezáltal teljesen használhatatlanná tenni a laptopot.

Vélemény

Kompromisszummentes szolgáltatásaival sokoldalúbb, mint a Lenovo X61 és a beépített 3G modulnak köszönhetően a mobilinternet-korszak elvárásainak is megfelel. Egyedül a gyengébb üzemidőt róhatjuk fel neki, de a maga 3 órájával azért így sincs oka szégyenkezni.

Pró:

  • Remek kijelző
  • Gyors processzor
  • 3G modul
  • DVD-író

Kontra:

  • Terhelés alatt hangos hűtés
  • Gyengébb akksi

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei