Hosszas várakozás után megjelent iPhone-ra is a magyar fejlesztésű iGO. Jöjjön a tesztünk!

Szponzorált hirdetések

A Nav N Go korábban már csepegtetett némi információt az iGO My way alkalmazásról, melyet ugyan a Sygic és a Navigon szoftvere megelőzött, de aki idáig várt a vásárlással, az helyesen döntött.

Galéria Egy jó tartó csodákra képes

Egy jó tartó csodákra képes

[+] még több fotó

Fontos tudni, hogy az alkalmazás nem egy nulláról megírt új szoftver, hanem az általunk korábban már tesztelt iGO Amigo iPhone-ra portolt változata. Az Amigo abban a szellemben született meg, hogy egy egyszerűbb, az átlagemberek számára könnyebben használható és átláthatóbb kezelőfelületű navigációs szoftver legyen. Mivel az iPhone is ezt az elképzelést követi, így a felhasználóknak nem lesz gondjuk a kezeléssel.

Jól hangzik, de mit tud?

A főmenü legelső eleme egy nagy térkép, ahol valós időben látjuk a pozíciónkat. Erre rábökve térkép üzemmódba kerülünk, és kedvünkre barangolhatunk az utcák között. Lehetőség van mindenfelé forgatni a kamerát, zoomolni és görgetni a térképen. Sajnos azonban a fejlesztők még csak most dolgoznak az OpenGL (3D gyorsítás) támogatáson, amivel jelentősen gördülékenyebben megy majd a térkép, mert jelenleg jól láthatóan döcög. Kicsit faggattuk a Nav N Go-t arra vonatkozóan, hogy a térkép mozgatásához használható virtuális gombok (nyilak) le lesznek-e váltva egy sokkal iPhoneosabb megoldásra, de egyelőre ez még semmi sem biztos.
Galéria A főmenüt sokan már jól ismerik az iGO Amigóból

A főmenüt sokan már jól ismerik az iGO Amigóból

[+] még több fotó

Fontos kiemelni, hogy a Navigon programjával szemben az iGO térképén jól olvashatóan látszanak az utcanevek és három fokozatban a zoomot is kiválaszthatjuk a navigálás alatt.
Galéria Igen, 3D-ben jeleníti meg az ismertebb épületeket

Igen, 3D-ben jeleníti meg az ismertebb épületeket

[+] még több fotó

Második menüpontunk  az úticél megadásához kell. Itt van lehetőségünk közvetlenül házszámot és utcanevet begépelni, keresni a térképen, böngészni a POI adatbázist parkolók, éttermek és ezer millió más miatt. Szintén idekerültek a kedvencek, de még a korábbi úticéljainkat is megtekinthetjük az előzmények között. Megmondom őszintén logikailag remek a grafikus felület, nekem nagyon tetszik.
Galéria Melyiket is válasszam?

Melyiket is válasszam?

[+] még több fotó

A főmenü harmadik pontjában az útvonalat lehet összeállítani. Itt sajnos megmaradt az az Amigóban lévő korlátozás, hogy útvonalunknak egy kezdő és egy végpontja lehet. Nem hozhatunk tehát létre olyat, ami levisz minket Székesfehérvárra, onnan át Várpalotára, le Siófokra majd pedig vissza Budapestre. Ilyenkor ha elértük a célunkat, új útvonalat kell létrehoznunk a programban. A Navigon Mobile Navigator alkalmazása legújabb változata ebben jobb, mert enged több pontból álló útvonalat is összeállítani. Jó tudni azonban, hogy a Nav N Go a következő frissítésbe már berakja a többpontos útvonaltervezés lehetőségét. Az iGO felkínál alternatív útvonalakat is a gyors, rövid, gazdaságos vagy könnyített profiloknak megfelelően. Mindegyiknél látjuk, hogy mennyi a menetidő és a távolság így egy szempillantás alatt kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt.
Galéria Kapcsoljuk ki, amire nem akarunk ráhajtani!

Kapcsoljuk ki, amire nem akarunk ráhajtani!

[+] még több fotó

Végül eljutottunk az utolsó menüpontra, ami a beállításokat foglalja magában. Itt többek között kikapcsolhatjuk a számomra idegesítő billentyűhangokat, kiválaszthatjuk, hogy a térképen a pozíciónkat ne egy nyíl, hanem autó, harckocsi, motorosszán, repülőszőnyeg és ehhez hasonlóan vicces ikonok mutassák. Sokkal fontosabb viszont, hogy itt engedélyezhetjük az autópályák és a fizetős utak használatát, de ajánlatos kikapcsolni a földutakat is. Az útvonaltervezés alapértelmezett profilja (gyors, gazdaságos, rövid, stb) is itt adható meg, csakúgy mint a járművünk típusa, ami lehet akár gyalogos vagy kerékpár is.

Az iPhone GPS-e tényleg hulladék?

Nem, a GPS-e gyorsan és pontosan megmondja a pillanatnyi pozíciónkat, sokszor még a szobában is.
Azonban nem mehetek el szó nélkül a tény mellett, hogy az Apple mégis kontár munkát végzett a GPS-szel. Szerencsre nem hardveres problémáról van szó, hanem arról, hogy a telefon operációs rendszere megbízhatatlanul csurgatja a pozíciós adatokat a naviszoftvernek. Egyszer egy sajtótájékoztatón mondta a Nav N Go egyik embere, hogy bármire le tudnak fejleszteni navigációs programot onnantól kezdve, hogy csurognak a pozíciós adatok. Tehát ők innen veszik fel a fonalat, ebből alkotják meg végül azt, ami minket szépen haza és nem pedig a Dunába visz.
Galéria Who want some?!

Who want some?!

[+] még több fotó

A Nav N Go-tól megtudtuk, hogy a telefon rossz esetben akár 3 másodpercig sem küldi el a jelet a szoftvernek, amit mi felhasználók késésnek és hirtelen ugrásnak látunk a kijelzőn. Valljuk be őszintén, elég sok programozó emelne pisztolyt a fejéhez, ha azt kérnénk, oldják meg ezt a lehetetlen hibát. A Navigon alkalmazásánál érdekes módon itt van egy eltérés, ők megpróbálták elrejteni a hibát úgy, hogy a szoftver előrébb teszi a pozíciónkat, mint ahol tényleges vagyunk. Ezzel gyakorlatilag elfedik a problémát, de ha letérünk a tervezett útvonalról, akkor máris feltűnik az átverés. Nyilvánvalóan az igazi megoldás az Apple kezében van, hasonlóan a bejövő híváskor jelentkező gebaszhoz.

Köztudott ugyanis, hogy az iPhone-ban le van tiltva a multitasking, azaz képtelen a gyári alkalmazásain kívül bármilyen más programot futtatni párhuzamosan. Ennek az az oka, hogy így a telefon akadozás és fagyás nélkül képes működni. Az új, 3.0-ás szoftverrel enyhíti a problémát a Push Notifications szolgáltatás, mellyel már megoldható, hogy például ne jelentkezzünk ki az MSN-ről, amikor kilépünk annak programjából. Az iGO-n és a többi navigációs szoftveren azonban ez sem segít. Ha navigálás közben hívnak minket, akkor a program kilép, mi felvesszük/elutasítjuk a hívást, és a program újra feláll, folytatva a navigációt. A gond ott van, hogy a hívás mindenképp bezavarja a navit, ha fogadjuk, ha nem. Ne higgyük, hogy a repülőgép üzemmód megoldás a problémára, mert ha ezt bekapcsoljuk, a GPS-t is lelövi a WiFi-vel és a mobiltelefon résszel együtt. A megoldást egyedül az Apple tudja, még pedig szerintem úgy, hogy engedélyezniük kell a navigációs programoknak a multitaskingot. Nem tudom biztosan, ezt megteszik-e a jövőben, de logikus lépés lenne.
Galéria A jelenlegi árak

A jelenlegi árak

[+] még több fotó


Végszó

Felróhatom az iGO-nak, hogy a kezelőfelülete akármennyire is logikus és felhasználóbarát, mentes mindenfajta iPhone-os dizájntól. Felróhatom neki, hogy nem használja ki az iPhone 3D gyorsítóját. Felróhatom neki, hogy nem állíthatok össze több pontból álló útvonalat. Felróhatom neki, hogy nem annyira folyamatos a pozíció kijelzése, mint azt megszokhattuk. Felróhatom neki, hogy bejövő hívásnál félre kell majd állnom a belvárosban. Mégsem teszem, mert a 3D gyorsítást már fejlesztik, a kezelőfelület "iPhoneosítását" fontolóra veszik, az utolsó két hiba pedig az Apple felelőssége. Az iGO My Way tehát az eddigi legjobb navigációs szoftver, amit egy európai iPhone vásárló megvásárolhat magának.

Frissítés:
A köztes célpont megadásának lehetősége már a következő (1.1-es) verzióban benne lesz, ami úgy nagyjából 1 hónap múlva kerül fel az AppStore-ba. A későbbiekben pedig majd lehet a programból újabb térképeket vásárolni.

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál