Megvesztegetés miatt a két cég büntetést és eltiltást is kapott, a vezetőiket pedig letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Szponzorált hirdetések

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Dong Tao, Chen Zhibo és Xiao Chunfa ellen. Az első kettő a ZTE, míg a harmadik a Huawei vezetője volt Algériában. Hármukon kívül a korrupciós ügyben az Algérie Télécom részéről Mohamed Boukhari, valamint Chami Madjdoub, egy helyi üzletember is érintett volt. Míg a kínai cégek munkatársai tíz, az utóbbi két férfi tizennyolc évnyi börtönt és ötmillió dolláros bírságot kapott.


A vád szerint a két kínai cég vezetője összesen tízmillió dollárt utalt Madjdoub offshore számláira annak megvesztegetése érdekében. A cégek maguk hárommillió dínáros (nagyjából kilencmillió forintos) bírságot kaptak, valamint két évre eltiltották őket a nyilvános tenderektől.


A két cég mostanában egyre többször keveredik a terjeszkedési szándékaik ellen dolgozó ügyekbe. Az EU jelenleg is illegális állami támogatások után kutakodik, és egyesek azzal gyanúsítják a cégeket, hogy az iráni elnyomó diktatúrának – a nemzetközi szankciók kijátszásával – országos internet és telefon megfigyelő rendszert adott el.

Ezek mellett Amerikában és Ausztráliában is gondokba ütközött a Huawei: az USA hadereje szerint ugyanis nemzetbiztonsági kockázatot jelent a cég, az ausztrálok pedig eltiltották a nemzeti szélessávú hálózat projektben való részvételtől.

Szponzorált hirdetések

Kínosan ismerős az új Huawei csúcsmobil

Járt utat járatlanért el ne hagyj, szól a mondás, a Huawei azonban a jelek szerint mások által járt útra lép legújabb csúcsmobiljával.

Kínosan ismerős az új Huawei csúcsmobil
Kínosan ismerős az új Huawei csúcsmobil