iPhone-tól a játékkonzolokon keresztül számos más termékig számtalan dolgot gyárt a Foxconn. A munkásokat pedig nem kímélik.

Szponzorált hirdetések

Összesen ezer munkás vett részt a Foxconn Chengdu gyára mellett kezdődött zavargásokban. A férfi munkásszállásban kezdődtek a gondok, ahová néhány biztonsági őr vetődött egy tolvaj miatt. Az őröket azonban néhány őket nem komáló munkás összeverte és kidobta. Aztán lehiggadás helyett egyre csak nőtt a tömeg.


A riportok szerint végül ezer munkás csatlakozhatott a zavargásokhoz, székeket, vázákat, palackokat, szemeteseket és petárdákat dobálva. Állítólag nem tartották magukat szigorúan a Foxconn érdekeltségeihez a tüntetők, ami útjukba esett, azt tönkretetették.


A lázongás oka érdekes módon nem a túlhajszolás, hanem épp ellenkezője: a Foxconn mindenféle magyarázat nélkül fizetés nélküli szabadságokra küldi napokra a dolgozókat, és a munkaórákat is meg-megritkította. A munkások attól félnek, hogy ha ez így folytatódik, bérük a kínai minimálbér alá csökken.

Ahogyan azt megszokhattuk, a kínai cenzúra-gépezet beindult a hír hallatára, és elkezdtek eltünedezni az első kézből érkező beszámolók a netről. A kínai közösségi oldalakon például nagyon kényes a téma: automatikusan törölnek minden, a „zavargás” szót tartalmazó hozzászólást. A tömeget végül két órával alakulása után több száz rendőr segedelmével szétverték, és több tucatnyi résztvevőt pedig letartóztattak.

Szponzorált hirdetések

Meghalt egy gyerek az iPhone beszállítónál

Négy dolgozó halt meg a kínai Pegatronnál, akik közül az egyik mindössze 15 éves volt, de hamis papírokkal 20-nak adta ki magát.

Meghalt egy gyerek az iPhone beszállítónál
Meghalt egy gyerek az iPhone beszállítónál