Döntött a Samsung: nincs több kompakt gép, ehelyett inkább a cserélhető optikás tükörmentes gépekre koncentrálnak. Indul a mobilfényképezés kora?

Szponzorált hirdetések

Ugyan a mobiltelefonokba épített kamera valószínűleg nem fogja tudni soha kielégíteni mindenki igényeit, azt már számtalanszor megjósolták, hogy a kompakt gépeket létét, piacát viszont veszélyeztetik.


Míg a korábbi, 2-3 megapixeles, sokszor automata fókuszt is nélkülöző mobilkamerák minősége enyhén szólva hagyott maga után kívánni valót, a mai 5-8 illetve még ennél is több megapixeles megoldásoknál már nem ez a helyzet. Persze hozzá kell tenni, hogy az átlagember számára, akinek az a fontos, hogy a pillanatot elkapja egy elviselhető minőségű képen, nem pedig az, hogy a kép dinamikus tartománya a lehető legnagyobb legyen, vagy például a mélység-élesség kiemelje a kép tárgyát a háttérből.

Felbontásban ugyan a kompakt gépek általában két-háromszorosát nyújtják a mobilos kamerákénak, azonban manapság az emberek a (nagy részletességet igénylő) nyomtatott albumok helyett egyre többször inkább csak a közösségi oldalakra illetve online albumokba szánják képeiket, ahova pedig valójában néhány megapixel is bőven elég. Elvégre nagyon kevés ember rendelkezik fullHD-nál magasabb felbontású kijelzővel, és legtöbben nem nagyítanak bele a képekbe megnézés során.

Szép-szép, de a frissített okostelefonom még többet tud!

Szép-szép, de a frissített okostelefonom még többet tud!


A kompakt fényképezőgépek az utóbbi időkben egyre több, az okostelefonokban már régóta megtalálható szolgáltatást kaptak: WiFi, GPS, megosztás, feltöltés a netre. Ráadásul az okostelefonok szoftvereit pofonegyszerű frissíteni, és általában sokkal rugalmasabbak is a kompakt társaikban találhatóaknál.

Tagadhatatlan előnye a kompaktoknak a zoom: a mai mobilokban ugyanis jelenleg nincs hely valódi, optikai zoomra, így kizárólag a „digitális zoom” marad, amely valójában nem más, mint a kép közepének kivágása és felnagyítása, az optikai által nyújtott extra részletesség és egyebek nélkül. Mivel azonban manapság a középkategóriás mobilokba is öt megapixelt zsúfolnak, a keletkező gép a fentebb említett netes célokra megfelelő lehet. Emellett a mobilos felhasználók elsajátították a fotósok által csak „lábzoom”-nak nevezett megoldást: ha nem jó a kép, megfelelőbb helyre próbálnak helyezkedni.

Persze a kompakt gépeknek még mindig számos előnyük van: sokszor gyorsabbak, erősebb vakuval rendelkeznek, tovább bírják a képek készítését és nem merítik le a manapság sokak számára létszükségnek számító mobilt, és könnyebb lehet az avatatlanok számára a fényképek átmentése a számítógépre.

A felhasználók jelentős része számára azonban a mobil előnyösebb: szinte soha nem felejtjük otthon, ismerős kezelőfelület, nem kell plusz egy kütyüt cipelni, és ne feledjük el: így megspórolják a kompakt gépek árát, amelyeket a felmérések szerint nagyjából két évente cserélnek nyugatabbra. Az Instagram app népszerűsége is jól mutatja, hogy az átlagfelhasználók már bizony maguk mögött hagyták a kompakt gépeket. A váltást pedig az ipar észlelte.

Nálatok mi a helyzet?

Szponzorált hirdetések

Az instagramos videókat titkolta a Facebook

A rövid szövegek és a kis képecskék kora lejárt, vagy legalábbis kibővült: a Twitter-féle Vine után az Instagram is rövid videókkal bővíti szolgáltatását.

Az instagramos videókat titkolta a Facebook
Az instagramos videókat titkolta a Facebook