A lítiumos akkuknak legnagyobb problémája, hogy a lítium iszonyatosan drága és ritka fém, ráadásul egyre nő a kereslet iránta.

Szponzorált hirdetések

Bárhol is nézünk körül, hacsak nem évtizedekkel ezelőttiek eszközeink, a környezetünk kütyüi mind-mind lítiumos akksikkal működnek. Azonban a lítium korántsem olyan gyakori elem, mint például a szilícium (amely a földkéreg 28%-át adja), és emiatt bányászata, használata nagyon is drága.


Japán kutatók azonban könnyen lehet, hogy megtalálták végre a megoldást, amely lítium helyett nátriumot, azaz egy sokkalta gyakoribb elemet használ fel. A Tokiói Tudományos Egyetem csapatának ugyanis világszenzációként sikerült előállítani egy nátrium-ionos (vas-oxidból, mangánból és nátriumból álló) kísérleti akkut.


Az akku jelenlegi formájában természetesen használhatatlan a mindennapokban, hiszen mindössze harminc kisütési ciklust bír ki. Azaz valószínűleg még számos év van hátra a kereskedelmi bevezetésig, de még az „éles”, kütyüs környezetben való tesztelésig is. Egy másik hasonló kezdeményezés vanádium-pentoxid elektródát használ, és 200 ciklusnál jár, tehát az is lehet, hogy egy évtizeden belül több alternatív, olcsóbb technológián alapuló akkut kérhetünk mobilunkba vagy épp autónkba

Szponzorált hirdetések

Lesz valaha normális akku a telefonokhoz?

Lassan elérünk odáig, hogy a telefonjaink már mindent tudnak, ami csak elképzelhető, egyvalami mégsem változott a mobilos ősidők óta: az áramellátás. Mikor jön el végre az az idő,...

Lesz valaha normális akku a telefonokhoz?
Lesz valaha normális akku a telefonokhoz?