A közösségi oldalakon is kémkedne az amerikai titkosszolgálat, amely attól fél, hogy az új netes világban egyre nehezebben tud majd lehallgatni.

Szponzorált hirdetések

Egy nagy problémája van a közösségi oldalaknak, legalábbis az FBI szerint: nincs szabad bejárásuk, hozzáférésük, nem kémkedhetnek ezen platformon olyan szabadsággal, mint a vezetékes telefonoknál például. Amennyiben pedig a CNET forrásai igazat beszélnek, ezt a súlyos hibát nemsokára orvosolni is fogják.


Az FBI tervei ugyanis ezen pletykák szerint arról szólnak, hogy egy 1994-es törvényt – amely szabad hozzáférést biztosít a rend őreinek a vezetékes telefonhálózatokhoz – egészítenék ki. A kiegészítés szerint „bármely kommunikáció-alapú, nagyobb felhasználói bázissal bíró weboldal” köteles lenne hátsó ajtót telepíteni többek közt az FBI emberei számára.


Ahogyan arra számítani lehetett, ez az érintett telekommunikációs és elektromos szabadságjogi szervezeteknek egyáltalán nem tetszik. A pletykák szerint az Apple például már most lobbizik, hogy még idő előtt legalább megváltoztassák a tervezet szövegét. Elvégre egy ilyen törvény a közösségi oldalakon kívül az összes olyan webes kommunikációs csatornát is hátsó bejárattal sújtaná, mint a Skype vagy a FaceTime. Mivel pedig a legtöbb ilyen hálózat központja, illetve működtető cége Amerikában székel, az FBI akár az itthoni beszélgetésekbe is belehallgathatna, itthoni felhatalmazás nélkül.

Az FBI ugyan nem erősítette meg explicite a pletykát, azonban azt a szóvivő elismerte, hogy aggódnak amiatt, hogy esetleg „sötétbe borulna” a szervezet, azaz nem lenne képes lehallgatni az esetleges célpontokat.

Szponzorált hirdetések

Miért lehet marhaság az Apple és a Microsoft egyesülése?

Attól, hogy két cég elképzeléseiben és célcsoportjában mutatkoznak átfedések, még nem biztos, hogy feltétlen össze is kell olvadniuk. A szavakkal pedig nem nehéz játszani.

Miért lehet marhaság az Apple és a Microsoft egyesülése?
Miért lehet marhaság az Apple és a Microsoft egyesülése?