Régóta gyanították már, hogy az al-Kaida a szeganográfia tudományát használja fel, és kényes dolgait videókba, képekbe rejti. Most ez be is bizonyosodott.

Szponzorált hirdetések

A legjobb rejtekhely sokszor a kereső orra alatt, szeme előtt, vagy rejtekhely rejtekén van, és ezt használja ki a szeganográfia is: ahol már találtunk valamit, sokszor nem keresünk mást. Legyen szó a régimódi láthatatlan tintáról, mikroszkopikus pontokról egy nyomaton vagy egy adott szabálynak megfelelően színezett képpontokról, a cél azonos: egy nagyobb, semmitmondó adathalmazban elrejteni a kisebb, kulcsfontosságú adatokat.


A digitális szteganográfia legegyszerűbb megvalósítása, ha egy jpeg képet szövegszerkesztővel, szöveges fájlként nyitunk meg, és a titkos üzenetet a fájl vége után írjuk. (A kép ettől még működni fog minden valamire való nézegető programban.) Ezt a „titkosítást” persze még a legrosszabb szakértőnek is meg kell fejtenie. A mai fejlettebb technológiák ehelyett a képpontok színeivel vagy például a kép egészét érintő mintázatokkal variálnak.

A legjobb módszerek még akkor is működnek, ha a képfájlt valaki útközben átkonvertálja, vagy egy részét kivágja. Az ilyen eszközöket természetesen hang (és így videó)fájlokra is lehet használni. Aki pedig tényleg biztosra akar menni, az az ilyen módon elrejtett fájlokat magukat is titkosítja egy hagyományos – nyers erővel feltörni lehetetlen – módszerrel.

A szabályosnak látszó hibák egy kezdetleges, korai szeganográfiai titkosítást buktatnak le

A szabályosnak látszó hibák egy kezdetleges, korai szeganográfiai titkosítást buktatnak le


Talán nem meglepő, hogy emiatt a különféle rendőri szervek részére bizonyos cégek adatbázisokat építenek a szteganográfiai programok által maguk mögött hagyott „ujjlenyomatokról”: furcsa, felismerhető alakzatokról, látszólag hibákról. A Backbone Security megoldása például már 1050 ilyen program használatát képes felismerni. Az ilyen adatbázisokat pedig fel lehet használni, a hálózati forgalmat automatikusan szűrő és figyelő eszközök megalkotására is.

A mostani esetben a túlzott óvatosság miatt bukott le a terrorista: amikor ugyanis a német szövetségi rendőrség elkapta az al-Kaida tagot, annak alsójában egy memóriakártyát találtak, azon egy jelszóval védett könyvtárral, amelyben a fájlok rejtettek voltak. Szerencsére ezt a védelmet sikerült áthágniuk a szakértőknek, és ekkor egy pornófilmre bukkantak, amely azonban nem rekreációs tartalmat rejtegetett, hanem 141 szöveges fájlt, többek közt a terrorista szervezet jelenlegi és jövendő terveit, illetve jelentéseket.

Szponzorált hirdetések

Őrült áron mennek a csempészett iPhone 5-ök

Félmillió a legolcsóbb: iszonyatos árakat képesek egyesek fizetni a menőségért.

Őrült áron mennek a csempészett iPhone 5-ök
Őrült áron mennek a csempészett iPhone 5-ök