Kirobbanó eredmények, minden eddiginél nagyobb érdeklődés és az előző rekordoknál is magasabb profit. Az elemzők azonban farkast kiáltanak.

Szponzorált hirdetések

„Az Apple hanyatlani fog a Jobs-utáni érában” – írta George Colony, a Forrester Research vezérigazgatója. „Méghozzá az alábbiak miatt.” Colony szerint az iPad/iPhone gyártó még két évig fog korábbi sikerei által hajtva robogni; azonban Jobs októberben meghalt, és olyan vákuumot hagyott maga után, amelyet utódja, Tim Cook képtelen betölteni, mivel hiányzik belőle az óriási karizma, a „sztárság”.


„Amennyiben nem érkezik egy újabb, karizmatikus vezető, a jelenlegi nagyszerű cégből csupán egy jó cég lesz, aminek következtében mind a bevétel növekedése , mind a termékek terén végrehajtott innováció terén érezhető visszaesést fog produkálni.

A Colony által felvázolt hanyatlásnak azonban jelenleg még csak jeleit sem látni. Az Apple múlt héten megkétszerezett első negyedéves profitról számolt be, hála az előrejelzésekhez képest sokkal jobban teljesítő iPhone-nak. A cég a negyedévben 35,1 millió telefont, 11,8 millió táblagépet, 7,7 millió zenelejátszót és mindössze 4 millió Mac-et adott el.

Jobs nélkül merre is tart az Apple?

Jobs nélkül merre is tart az Apple?


Colony szerint azonban az Apple sorsa hasonló lesz a régebbi iparági vezetőkéhez, (Sony, Kodak) miután azok elvesztették ikonikus vezetőiket. További példának hozta fel a világszerte ismert Disney hanyatlását, húsz évvel Walt Disney halála után.

Bejegyzésében Colony egy majdhogynem vallásos mozgalom képét tárta fel. „A karizmatikus vállalatokat „keggyel megáldott” vezetők irányítják,” – idézte Max Weber szociológust, „azonban amint a vezető eltűnik, és a vezetés egy bürokratára hárul, az átállás soha nem sikerül jól. A karizmatikus szervezetekben a mágikus vezetőt egy másik hasonló karizmatikus vezetőnek kell követnie – a dolgozókkal (és az Apple esetén az ügyfelekkel is) alkotott érzelmi kapcsolata ezt követeli” – írta Colony.

„Az Apple úgy döntött, hogy egy kipróbált és kompetens vezetővel pótolja Jobs-t. Azonban Cook jogi/bürokratikus megközelítése nem a legjobb egy olyan cégnek, amely eddig egy karizmatikus, „áldott” vezető alá rendezkedett be, és annak személyi varázsát használta fel.” Colony rámutatott, hogy Jon Ive és Scott Forstall sokkal inkább megfelelőek lettek volna a cég vezetőjeként, mivel rendelkeznek a karizmával és a „design érzékkel”, amelyek segítségével valóban vezethetnék az Apple-t

Szponzorált hirdetések

Villog az alma, ha SMS érkezett

Szeptember elején vagy közepén érkezhet az iPhone 6, ráadásul a pletykák szerint divatos kiegészítő dobja fel a dizájnt.

Villog az alma, ha SMS érkezett
Villog az alma, ha SMS érkezett
Forrás:
CNN

Cimkék: