A Sophos legújabb, százezer gépet átvizsgáló felmérése szerint minden ötödik Mac vírust hordoz.

Szponzorált hirdetések

A nemrég beütött Flashback trójai kitörés rávilágított, hogy az Apple mac gépek korántsem annyira ellenállóak, mint azt például a régebbi reklámanyagok bizonygatták. A Sophos legújabb felmérése szerint azonban még ennél is férgesebbek a Mac-ek: öt Apple gépből egy vírust rejt.


A biztonsági cég azonban kettéosztotta a fertőzéseket: az egyik a Mac-es rendszert natívan fertőző trójaiak kategóriája volt, a másik pedig a valahogyan (levél, dokumentum, pendrive, egyebek) a gépre jutott, inaktív, de potenciálisan mást megfertőzhető Windowsos vírusoké volt.

Elsőre furcsának hathat, hogy miért is kell figyelni a Windowsos vírusokat egy olyan rendszeren, amely alapból nem is képes azok futtatására. Amennyiben a gép életében soha nem kerülne kapcsolatba Windowsos gépekkel, ezt tényleg nem kéne vizsgálni. Mivel azonban a világ gépeinek zömén a Microsoft rendszere fut, a velük való érintkezést kizárni szinte teljességgel lehetetlen.

A legnépszerűbb Mac-es kártevők eloszlása

A legnépszerűbb Mac-es kártevők eloszlása


A fertőzések mértéke természetesen nagyban eltérő volt: szerencsére a Mac-ek mindössze 2,7%-át fertőzték Mac-es vírusok, a húsz százalék többi részét az alvó Windowsos kártevők tették ki. A gépeken talált néhány vírus ráadásul 2007-es volt, azaz manapság bármely modern vírusirtó azonnal elbánt volna vele. A 2,7% máris sokkal kedvezőbbnek hangzik, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a Windows-os gépekre általában gyakrabban telepítik a kritikus frissítéseket, vírusirtót és tűzfalat üzemeltetnek, míg Mac-en sokszor nem is gondolnak a biztonságra.
A legnépszerűbb Windowsos kártevők eloszlása

A legnépszerűbb Windowsos kártevők eloszlása


A fentebb említett Flashback trójai – az Apple által kiadott javítás ellenére – még mindig 650 000 gépen aktív. Meglepően sokan (a fertőzések 18%-ában) dőltek be a hamis antivírusok figyelmeztetéseinek, és a fertőzöttek 5,5%-ának gépét az internetforgalom átirányítására képes DNSChanger (illetve annak Mac OS X verziója, az OSX/RSPlug) vette irányítása alá.

Szponzorált hirdetések

Az iPhone már nem menő Ázsiában, beindult az Android

Egyre kisebb az iPhone aránya az ázsiai piacokon.

Az iPhone már nem menő Ázsiában, beindult az Android
Az iPhone már nem menő Ázsiában, beindult az Android