A Sophos legújabb, százezer gépet átvizsgáló felmérése szerint minden ötödik Mac vírust hordoz.

Szponzorált hirdetések

A nemrég beütött Flashback trójai kitörés rávilágított, hogy az Apple mac gépek korántsem annyira ellenállóak, mint azt például a régebbi reklámanyagok bizonygatták. A Sophos legújabb felmérése szerint azonban még ennél is férgesebbek a Mac-ek: öt Apple gépből egy vírust rejt.


A biztonsági cég azonban kettéosztotta a fertőzéseket: az egyik a Mac-es rendszert natívan fertőző trójaiak kategóriája volt, a másik pedig a valahogyan (levél, dokumentum, pendrive, egyebek) a gépre jutott, inaktív, de potenciálisan mást megfertőzhető Windowsos vírusoké volt.

Elsőre furcsának hathat, hogy miért is kell figyelni a Windowsos vírusokat egy olyan rendszeren, amely alapból nem is képes azok futtatására. Amennyiben a gép életében soha nem kerülne kapcsolatba Windowsos gépekkel, ezt tényleg nem kéne vizsgálni. Mivel azonban a világ gépeinek zömén a Microsoft rendszere fut, a velük való érintkezést kizárni szinte teljességgel lehetetlen.

A legnépszerűbb Mac-es kártevők eloszlása

A legnépszerűbb Mac-es kártevők eloszlása


A fertőzések mértéke természetesen nagyban eltérő volt: szerencsére a Mac-ek mindössze 2,7%-át fertőzték Mac-es vírusok, a húsz százalék többi részét az alvó Windowsos kártevők tették ki. A gépeken talált néhány vírus ráadásul 2007-es volt, azaz manapság bármely modern vírusirtó azonnal elbánt volna vele. A 2,7% máris sokkal kedvezőbbnek hangzik, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a Windows-os gépekre általában gyakrabban telepítik a kritikus frissítéseket, vírusirtót és tűzfalat üzemeltetnek, míg Mac-en sokszor nem is gondolnak a biztonságra.
A legnépszerűbb Windowsos kártevők eloszlása

A legnépszerűbb Windowsos kártevők eloszlása


A fentebb említett Flashback trójai – az Apple által kiadott javítás ellenére – még mindig 650 000 gépen aktív. Meglepően sokan (a fertőzések 18%-ában) dőltek be a hamis antivírusok figyelmeztetéseinek, és a fertőzöttek 5,5%-ának gépét az internetforgalom átirányítására képes DNSChanger (illetve annak Mac OS X verziója, az OSX/RSPlug) vette irányítása alá.

Szponzorált hirdetések

Őrült áron mennek a csempészett iPhone 5-ök

Félmillió a legolcsóbb: iszonyatos árakat képesek egyesek fizetni a menőségért.

Őrült áron mennek a csempészett iPhone 5-ök
Őrült áron mennek a csempészett iPhone 5-ök