Ugyan még nem kell hazasietnünk, hogy tűzfalat telepítsünk a hűtőre, azonban két nemrég felfedezett sebezhetőség arra utal, hogy a fertőzés lehetősége sajnos bizony megvan.

Szponzorált hirdetések

Netre kötött tévé, automatikusan utánrendelő hűtő: nem új ötletek, azonban a netes tévé már egyáltalán nem is számít szokatlannak. Többek közt az Apple és a Google is érdekelt abban, hogy minél többen ilyet használjunk, és a nagy gyártók is kijöttek saját (pl youtube-nézegetős) megoldásaikkal.


Az említett sebezhetőséget csütörtökön hozta nyilvánosságra Luigi Auriemma, egy olasz biztonsági kutató, aki rendszeresen tár fel különböző rendszerekben hasonló hibákat. Most azonban csupán testvérét akarta megviccelni egy fel-felbukkanó felirattal. Ehhez szabálytalan adatcsomagokat küldözgetett a tévének, azonban a D6000-es Samsung készüléknek ez túl sok volt: örök (tehát teljes áramtalanítás után is megmaradt) újraindulás-körbe került, amelyből hosszas szórakozás után csak a szerviz-menüből kiadott teljes törlés parancs mentette meg.


Az eset nem egyedi: két hete a Sony Bravia televízióknál fedeztek fel hasonló szolgáltatásmegtagadásos támadási lehetőséget. Persze felvetődhet a kérdés, hogy mégis mi értelme lenne vírussal megfertőzni a tévét, a hűtőszekrényt, illetve az egyéb háztartásbeli gépeket? A válasz a lehetőségek aggasztóan hosszú listája: egy ilyen fertőzés használható lenne szórakozásra, magamutogatásra, „tudás” bizonyítására, megfigyelésre, feszültségkeltésre, személyes károkozásra, zsarolásra, nagyobb számú fertőzés esetén esetleg tőzsdei manipulációra, propaganda terjesztésre illetve megannyi más dologra.

Ráadásul a beágyazott rendszerek – ahogyan azt az iráni urándúsítók elleni támadás és sok más teszt illetve előadás is csodásan példázza – általában önmagukban nem mondhatóak igazán biztonságosak. Azaz csak csínján a netre kötött eszközökkel, például a nyaralás alatt otthon lekapcsolt hűtő nem vicces!

Szponzorált hirdetések

Zsaroló vírus terjed Androidon

300 dollárt követel az egyre gonoszabb androidos vírus, különben az FBI nevében titkosítja az adatainkat. Ne dőljünk be neki!

Zsaroló vírus terjed Androidon
Zsaroló vírus terjed Androidon