Ugyan még nem kell hazasietnünk, hogy tűzfalat telepítsünk a hűtőre, azonban két nemrég felfedezett sebezhetőség arra utal, hogy a fertőzés lehetősége sajnos bizony megvan.

Szponzorált hirdetések

Netre kötött tévé, automatikusan utánrendelő hűtő: nem új ötletek, azonban a netes tévé már egyáltalán nem is számít szokatlannak. Többek közt az Apple és a Google is érdekelt abban, hogy minél többen ilyet használjunk, és a nagy gyártók is kijöttek saját (pl youtube-nézegetős) megoldásaikkal.


Az említett sebezhetőséget csütörtökön hozta nyilvánosságra Luigi Auriemma, egy olasz biztonsági kutató, aki rendszeresen tár fel különböző rendszerekben hasonló hibákat. Most azonban csupán testvérét akarta megviccelni egy fel-felbukkanó felirattal. Ehhez szabálytalan adatcsomagokat küldözgetett a tévének, azonban a D6000-es Samsung készüléknek ez túl sok volt: örök (tehát teljes áramtalanítás után is megmaradt) újraindulás-körbe került, amelyből hosszas szórakozás után csak a szerviz-menüből kiadott teljes törlés parancs mentette meg.


Az eset nem egyedi: két hete a Sony Bravia televízióknál fedeztek fel hasonló szolgáltatásmegtagadásos támadási lehetőséget. Persze felvetődhet a kérdés, hogy mégis mi értelme lenne vírussal megfertőzni a tévét, a hűtőszekrényt, illetve az egyéb háztartásbeli gépeket? A válasz a lehetőségek aggasztóan hosszú listája: egy ilyen fertőzés használható lenne szórakozásra, magamutogatásra, „tudás” bizonyítására, megfigyelésre, feszültségkeltésre, személyes károkozásra, zsarolásra, nagyobb számú fertőzés esetén esetleg tőzsdei manipulációra, propaganda terjesztésre illetve megannyi más dologra.

Ráadásul a beágyazott rendszerek – ahogyan azt az iráni urándúsítók elleni támadás és sok más teszt illetve előadás is csodásan példázza – általában önmagukban nem mondhatóak igazán biztonságosak. Azaz csak csínján a netre kötött eszközökkel, például a nyaralás alatt otthon lekapcsolt hűtő nem vicces!

Szponzorált hirdetések

Nyisd ki a sört iPhone-nal!

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó - szól a mondás. Egy népszerű iPhone tok esetében ez valóban helytálló megállapítás.

Nyisd ki a sört iPhone-nal!
Nyisd ki a sört iPhone-nal!