Android, iOS vagy Windows Phone? Ha már kitaláltad a platformot, akkor most segítünk azon belül dönteni.

Szponzorált hirdetések

Új mobil vásárlása előtt sokan elsősorban nem márkákban, hanem platformokban gondolkodnak. És valóban, jogos is a dolog, először azt érdemes átgondolni, hogy az Android, az iOS vagy éppen a Windows Phone világa áll-e közelebb hozzánk (vagy már meglévő eszközeinkhez), hiszen ezeken belül már mindhárom platformhoz meg lehet találni a jóféle készülékeket.

Android - Sony Xperia S, HTC One X

Az oprendszerként Androidot választók szembesülnek a legnagyobb választékkal. Az Apple-n és a Nokián kívül minden valamirevaló mobilgyártó rendelkezik androidos készülékkel. (A platform rossz hírét éppen ez a nagy választék kelti, tekintve, hogy a semmire nem való gyártók is bepróbálkoznak, olcsó, de gagyi készülékeikkel. Ezekkel aztán szépen meg lehet utáltatni az emberekkel a rendszert.)

Az androidos csúcsmobilra vágyóknak első körben azt tanácsoljuk, hogy várjanak. Várjanak, mert már csak hetek lehetnek hátra a platform sikerszériája, a Samsung Galaxy S sorozat legújabb, hármas verziójának megjelenéséig.

Hármasra várva

Hármasra várva

Mivel egyelőre nem lehetünk biztosak abban, hogy mi lesz a Galaxy S III-ban, így összehasonlítani sem tudjuk más mobilokkal, de azért azt így is elmondhatjuk, hogy a jelenleg elérhető Android csúcsmobilok közül az egyik legjobb választás a Sony Xperia S. A készülék csábító tulajdonságainak listája nem rövid. Először is szép. Aztán van rajta 4.3 colos (720x1280 pixeles) Bravia kijelző, 12 megapixeles (Exmor R szenzoros, készenléti állapot után 1.5 másodperc alatt már kész képpel szolgáló) kamera, 1.5 GHz-es (természetesen kétmagos) processzor, 1 GB RAM, 32 gigás tárhely, 3G, wifi, DLNA, GPS, HDMI. A mobilon alapértelmezetten található Android Gingerbread még a második negyedévben, azaz legkésőbb júniusban frissül majd Ice Cream Sandwich szoftververzióra, akkor lesz igazán jó a telefon.

A Sony Xperia S kártyafüggetlenül 150 ezer forint körül beszerezhető, a T-Mobile-nál és a Telenornál 2 éves, tarifamegkötés nélküli hűséggel 120 ezer forintért juthatunk hozzá.

A másik ajánlott androidos csúcsmobil is az S helyett az X jegyében született. A HTC One X-ről Franczy kolléga azt írta, hogy "iszonyatos erejű processzor, nagy belső memória, hatalmas és gyönyörű kijelző, korrekt kamera, friss Android OS, remek Sense UI, rendkívül széles szolgáltatási kör, soroljam még?" Nos, ha soroljuk, akkor már csak egyetlen, de nem annyira kis probléma van a készülékkel: az akkumulátor üzemideje. Aki részletesebben is kíváncsi a 180 ezer forint körül kapható telefonra, az tesztünkben olvashat róla részletesen.
HTC One X vs. Sony Xperia S vs. iPhone 4S

HTC One X vs. Sony Xperia S vs. iPhone 4S

iOS - iPhone 4S, iPhone 4

Aki az Apple termékeiben gondolkodik, az természetesen iPhone 4S-t válasszon. Illetve... Az iPhone 4-nél a 4S lényegében kétmagos processzorával, 5 helyett 8 megapixeles kamerájával és a magyarul semennyire nem használható Siri intelligens asszisztenssel tud többet. Legjobb talán, ha összefoglaljuk röviden, hogy kinek melyiket éri meg beszerezni.

Akinek megelégedhet az iPhone 4 modellel is
  • a telefonáláson és üzenetküldésen kívül csak kevés erőt igénylő, egyszerűbb alkalmazásokat és játékokat használ
  • szereti és időnként próbálgatja is az erős grafikájú játékokat, de van erre egy iPad 2-je (ennek processzora és grafikai vezérlője található az iPhone 4S-ben is) vagy egy új iPadje
  • ritkán fotózik mobiljával, akkor is inkább a kép hangulata (= a buliban idétlen fejet vágó ismerősök gárdája) fontos
Akinek megéri iPhone 4S-t venni
  • iPhone 3GS-ről váltana
  • sok fotót és videót készít mobillal, így fontos előrelépés az 5 helyett 8 megapixeles, sokkal szebb/jobb képet készítő kamera
  • rá van kattanva a legújabb, gépigényes játékokra (és vagy nincs iPad 2-je / új iPadje, vagy a buszmegállóban is játszani akar velük)
  • nem cigizik, az így megtakarított pénzt időnként elkölti a legújabb tech cuccokra

Az Apple iPhone 4S ára a számunkra kedvezőtlen árfolyammozgások miatt a kezdeti 145 ezerről megugrott, a szolgáltatóknál a 16 gigás verzióért jelenleg 180 ezer forintot kell kifizetni, függetlenül, biztos helyről vásárolva pedig 220-230 ezret. A 8 gigás iPhone 4 már 135 ezer forintért megvehető, míg egy 3GS 80 ezer forint, de ezt már kevésbé ajánljuk.
Windows Phone - Nokia Lumia 800

Két Windows Phone mobilt nyomkorásztam eddig elég ideig, a Samsung Omnia 7-est és a Nokia Lumia 800-ast. Az egyiken még a Windows Phone 7 kezdeti verziója futott, a másikon viszont az aktuálisan legfrissebb 7.5 Mango. Valószínűleg főleg ennek köszönhető, hogy a két nyomkorászás más-más értelemben volt elég: a Samsung által egyébként nem rosszul összerakott Omnia 7-esre ráuntam, és bár a Windows Phone felülete rövid idő után továbbra is unalmas számomra, a Nokia Lumia 800 már elég volt ahhoz, hogy meggyőzzön a Nokia-Microsoft házasság létjogosultságáról.

A tavalyi év végén piacra dobott Lumia 800 a szép külső mellett 3.7 colos, 480x800 pixeles, ClearBlack Display és Gorilla Glass technológiákkal megáldott AMOLED kijelzővel, 1.4 GHz-es Scorpion processzorral, 512 MB RAM-mal, 16 gigás belső tárhellyel, 8 megapixeles (Carl Zeiss optikás) kamerával és 1450 mAh-es akkumulátorral rendelkezik.

A Nokia és az egész Windows Phone világ eddigi legjobb telefonja 2 éves hűségért cserébe a T-Mobile-nál és a Telenornál 100 ezer forint körül vásárolható meg, így ár-érték arányban igen jó választás. Kártyafüggetlenül 130-140 ezer forintot kérnek el érte, így egy kicsit kevésbé vonzó alternatíva, de még nem rossz választás.

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál