Hetek óta vártuk, most a Mikulás elhozott mindent: a csoki mellé megérkezett az Android 2.3 és első zászlóshajója, a "tisztán Google" érzést biztosító, a Samsung által gyártott Nexus S.

Szponzorált hirdetések

Az első androidos telefon 2008 novemberében látott napvilágot. Azóta már 100-nál is több Android mobil érhető el, melyekből összesen napi 200 ezer darabot adnak el világszerte. "A növekedés üteme felülmúlt minden várakozást - de nem lassítunk." Ezzel a hangzatos nyitánnyal kezdődik a Google posztja, melyben bejelentik az Android 2.3 Gingerbread élesítését, illetve a Nexus One-nal megnyitott Nexus-család új tagját, a Nexus S mobilt.


A fejlesztők már tölthetik is az új Android fejlesztői környezetét. A 2.3 verziót elsőként, ahogy az már nyílt titoknak számított, a Nexus S kapja meg. Ez a mobil "pure Google", azaz "tisztán Google" élményt biztosít, tehát nem tartalmaz semmiféle gyártói átszabást.

A Nexus S 1 GHz-es Hummingbird processzort, 16 gigányi belső memóriát és 4 colos kijelzőt kapott, de ezek jelentős része már kiszivárgott. Van azonban egy kis meglepetés: ez az első 4 colos Super AMOLED Contour Display-jel szerelt mobil. (Ez nyilvánvalóan az iPhone 4 Retina Display megoldására adott válasz.) A készülék további tulajdonságai közt van persze a wifi, a 3G, a GPS, az 5 megapixeles kamera, valamint egy nem rossz, 1500 mAh-es akkumulátor ereje is.

A Nexus S - akárcsak anno a Nexus One - saját oldalt kapott a Google-nél. Az ezen található információk alapján a telefon december 16-ától lesz kapható.

Új Android, új irány?

A 2.3 Gingerbread verzióval némileg új irányt látszik felvenni a Google kommunikációja. A "tisztán Google" többszörös hangsúlyozása azt jelzi, hogy szeretnék, ha a mindenféle gyártói haboskodás helyett (lásd az egyébként igen jól sikerült HTC Sense felületet) az Android önmagában is működne, szép lenne, lenyűgözne.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatalmi eszközök - például az Apple- és Microsoft-féle erős korlátok - helyett a Google jó szóval próbál hatni. Azaz továbbra is viszonylag szabad kezet kapnak a gyártók, de a Google-nél igyekeztek és igyekeznek olyan felületet teremteni, ami önmagában is ütős.

A bejelentés szerint egyrészt - szokásos módon - gyorsabb lett a rendszer, másrészt optimalizálták a processzorhasználatot és a játékok által használt/kihasználható szoftveres megoldásokat. Az Android 2.3 új multimédiás formátumokat is támogat, például a VP8 és WebM videoszabványokat, AAC-kódolást, valamint ide kapcsolható a több, különböző felbontású kamera megfelelő kezelése is. Fontos újdonság a NFC (Near Field Communication), azaz kis - pár centis - hatósugarú vezeték nélküli adatátviteli technológia is, amely biztonságos kommunikációs megoldás lehet például a szó szerinti értelemben vett mobilos fizetésben is.

Szponzorált hirdetések

Új RAZR érkezik Európába!

Európának saját RAZR M változat dukál, amely ráadásul más névre is hallgat: itt a beszédes nevű RAZR i.

Új RAZR érkezik Európába!
Új RAZR érkezik Európába!