Az Android Market 2010. október 25-én lépte át a százeres küszöböt. 100.000 az százezer, függetlenül attól, hogy lélektani határnak vagy mérföldkőnek vagy akárminek hívjuk. Százezer az sok, áttekinthetetlen, elképzelhetetlen, kezelhetetlen, felfoghatatlan. Szemezgetni azért lehet belőle...

Szponzorált hirdetések

Korábban már írtunk róla, hogy az Android Market eszeveszett mértékben növekszik, és 2010. október 25-én hivatalosan is közölték, hogy átlépték a 100 000 alkalmazást. De vajon van-e olyan ember ezen a földön, aki képes eligazodni százezer szoftver között? A jó hírünk, hogy nem kell, hiszen több módja is van annak, ha szeretnénk a nekünk érdekes alkalmazásokra rábukkanni.


A legkényelmesebb dolog az, amikor az embernek a barátai, ismerősei szólnak, hogy találtak egy új szoftvert, ami őt is érdekelheti. A Market esetében erre természetesen van több lehetőség is, hiszen maguk az üzemeltetők is jól látják, hogy havi 15-20 ezer új alkalmazást lehetetlen követni. A cikkben megpróbálom bemutatni, hogyan lehetünk könnyen részesei az eseményeknek és természetesen jó néhány olyan szoftvert is ajánlani fogok, amelyek nálam, vagy az ismeretségi körömben jól teljesítettek.

Agyaljunk!

Agyaljunk!


AppBrain - csak agyasan!
Az első és legfontosabb lépés az alkalmazások közötti eligazodásra vezető úton, hogy az ember regisztrál és telepíti az AppBrain-t magának. Az AppBrain nem más, mint egy, az Android Market áttekintését segítő weboldal, mobilra is telepíthető klienssel. Azon kívül, hogy a számítógépen keresztül is kezelhetjük az alkalmazásainkat, tökéletesen alkalmas arra, hogy a barátainkkal kövessük egymást, vagy számunkra érdekes személyek listáját kövessük. Azonnal látjuk, ki és mit installált. Azt is megmutatja, hogy mennyit költöttünk szoftverre, mennyihez jutottunk hozzá ingyen. Én például most azt látom, hogy 80,84 dollárt, azaz nagyjából 16.087,- magyar forintot költöttem szoftverekre eddig, az általam használt szoftverek 65%-a ingyenes, 35%-a pedig fizetős. De erről egy gyors listát is készíthetünk, amelyben a szoftverek természetesen linkkel szerepelnek, így a kedves olvasó rájuk kattintva megnézheti, mik is azok.
Olcsóság van...

Olcsóság van...

Íme az én listám, amely publikus (tessék nyugodtan szemezgetni):

Sanciman's Apps on the Samsung Galaxy S (mindig a legfrissebb lista)

Phone: Samsung Galaxy S
74 total, 48 free (64%), 26 paid (35%), 151MB total size, $80.84 total price

A jelenleg installált alkalmazások a következők:

View this Android app list on AppBrain

A szoftverek sorrendje a legutóbbi frissítésük és a telepítésük alapján alakult ki, amelyek felül vannak, azokat frissítettem mostanában. Könnyen kiszámolható, hogy a szoftvereim átlagára 200 forint körül van még úgy is, hogy van köztük nem egy 10 dollár feletti is. Ha csak a fizetős alkalmazásokat nézem, akkor leosztva 459 forintra jön ki egy-egy. Ezek azok a számok, amelyekkel nem lehet vitatkozni. Ha tehát az ember az Android mellett dönt, arra számíthat, hogy a szoftverekhez gyorsan, kényelmesen és olcsón jut hozzá.
Ingyen, ingyen, ingyen, háromszázér'

Ingyen, ingyen, ingyen, háromszázér'


Én magam még a windowsos beidegződés miatt nem telepítem teli mindenféle szirszarral a GalaxyS-t, de megtehetném, hiszen a telepítésre szabadon felhasználható memória majdnem 2 GiB, míg az AppBrain linkből az is látszik, hogy ez a 74 szoftver összesen 151 MiB-ot, azaz egy-egy szoftver átlagosan 2 MiB-nyi helyet igényel. Akinek meg ennyi nem elég a boldoguláshoz... Az AppBrainben szerethető az is, hogy telefonváltáskor könnyedén végigmehetünk az előző készülékre telepített alkalmazásokon akkor is, ha nem csináltunk róluk mentést.
Megosztom, ha akarom

Megosztom, ha akarom


App Referer - megosztás még könnyeben...
Nem régen akadtam rá az App Referer nevezetű ügyes kis alkalmazásra, amely ráadásul ingyenes. A lényege, hogy elindítása után belistázza a készülékünkre telepített alkalmazásokat és azokat kedvünk szerint oszthatjuk meg a barátainkkal. Ha éppen ott ülnek mellettünk, akkor a képernyőre kitett barcode formájában (ehhez kódolvasót innen szedhetünk le, ingyen), ha pedig a világ másik pontján vannak, akkor SMS, e-mail, Twitter, URL, Market URL, Bluetooth, Dropbox, Facebook, Gmail... azaz nagyjából minden, megosztásra egyébként alkalmas formátumban. Természetesen saját magát is meg tudja osztani, így az ismerőseink is továbboszthatják a nekik tetsző szoftvert. Az App Referer azért hódítja meg hamar az ember szívét, mert nagyon gyorsan és nagyon könnyedén használható.
Referáljunk!

Referáljunk!


Tools - a szerszámok

Talán nem véletlen, hogy ezekből van nálam a legtöbb, ezekkel hangolom az Androidot olyan finomra, amitől még jobban ízlik. Nem térek ki az összes csavarhúzóra meg fogóra, de a legfontosabbakról pár szót azért hadd írjak. Taskillerrel kezdjük a telefon belakását, ez biztosítja ugyanis, hogy a háttérben futó folyamatok miatt ne lassuljon be a rendszer. Van ebből néhány, sokat kipróbáltam, de a legjobbnak ezt az 1,37 dolláros, full változatot találtam. Nagyon jól testre szabható és megadhatunk neki kivételeket, amelyeket nem zár be. Van automatikus funkciója, én a képernyő kikapcsolásához kötöttem a nem használt alkalmazások kilövését.
A gyilkos...

A gyilkos...


A nem kívánatos folyamatok bezárása mellett szükségünk lehet néha a megnövekedett cache pucolgatására is, ezt nagyon jól végzi a CacheCleaner. Egy gombnyomás és 30-40 MiB is felszabadulhat. Nem is részletezem, ez miért is jó. GalaxyS tulajdonosoknak az OCLF-et is meleg szívvel ajánlom, egy kattintással megszabadítja a készüléket a béklyóktól, így többek közt rootolásra is képes. De ugyanígy,  egy perc alatt a root-ot vissza is csinálhatjuk vele, kockázatmentes.
Kavicspucolás...

Kavicspucolás...


Nagyon ajánlom az SMS Backup nevű szerszámot is, amellyel a készülékre érkezett SMS-einket mentjük a Google fiókunkba. Egy új mappában gyűjti az SMS-einket, így többé nincs vita a telefonból elveszett SMS-ek miatt. Beállíthatjuk úgy is, hogy az SMS megérkezésekor azonnal nyomja fel a Google-re, így arra is használható, hogy az egyik telefonunkra érkezett SMS-t láthassuk a másik telefonunkon is.
Elmentve

Elmentve


Multimédia

Nekem fontos, emiatt nyergeltem át GalaxyS-re a Desire-ről. Mivel a GalaxyS nagyon jól szól, gyönyörű a képe és óriási a képernyője, de az akkumulátora bírja is a gyűrődést, egészen sokszor használom multimédiára. Közülük sem sorolom fel az összeset, csak a legkedvencebbeket. Filmet (DivX-et és MKV-t) a saját lejátszójával játszik, így erre szoftvert nekünk nem kell telepíteni. Kezdem hát a RadioTime-mal, amely nagyon megéri a maga 1,99 dolláros árát. Segítségével interneten keresztül hallgathatunk rádiót, ha úgy tetszik, akkor ausztrált is akár. WinMón kedvencem volt a Midomi, ennek androidos megfelelője a SoundHound, amely 4,99 dollárért ismeri fel akár a fütyülésünkből vagy a dúdolgatásunkból azt a zenét, aminek nem tudjuk a címét.
Lálálá, lallallallallalláá.

Lálálá, lallallallallalláá.


Az MP3 szerelmeseinek Androidon sem kell nélkülözni a MortPlayert, amely a jó öreg, megszokott, könyvtár alapú lejátszást teszi lehetővé még akkor is, ha a zenéknek nincs kitöltve rendesen a tag-je. A lejátszó mellé letölthetők külön a képernyőre kihelyezhető widgetek is, különböző méretben. Jól kezelhető, tökéletesen működik, ingyenes.
Régi ismerős a MortPlayer

Régi ismerős a MortPlayer


Játékok

Sokan mondják, hogy úgysincs idejük játszani, de a mobilokban pont az a jó, hogy mindig velünk vannak. Így aztán egy kényszerű várakozás alatt az unalom űzésére nagyon alkalmasak, főként ha igényes játékokat is letölthetünk rájuk. Elsőként említem az Angry Birds-öt, amely teljes változatban is ingyenesen tölthető le. Hihetetlenül eltalált játékról van szó, nem hiába vezeti az eladási listát az Apple Appstore-ban. A Marketen is vezetni fogja, a megjelenés napján kis is akadt tőle a rendszer.
Nagy disznóság!

Nagy disznóság!


Akik az arcade típusú, lövöldözős játékokra buknak, szeretni fogják a Sky Force-t is. Felülnézetes, egyszerű kezelésű, de látványos grafikájú játékról van szó, amelyért 3,14 dollárt, azaz mai árfolyamon 620 forintot kérnek el. A Quake szerelmeseinek ajánlom a Quake2 és a Quake3 Android változatát, 3D-s gyorsítással rendelkező gépeken brutálisan jól mennek. A Quake2 2,99 és a Quake3 3,99 dolcsi. Akik az agyukat szeretik mozgatni, azoknak az 1,99 dolláros Super Tumble, és a hasonlóan olcsó Space Physics be fog jönni, de a Blow Up sem rossz. A Camel Games-nek egyébként szinte minden játéka nagyon élvezhető.
Robbantsuk fel!

Robbantsuk fel!


Egyebek
Az idő és a hely véges, úgyhogy ami kimaradt, következzék azokról egy gyors felsorolás. A Tango-t ne hagyja ki, aki olcsón akar jó minőségben videotelefonálni 3G-n keresztül. A Tango nem igényel wifit, nem akad és használja az összes kamerát. Zenebarátoknak javaslom a Solo-t, amely egy több érintést is érzékelni képes gitárszimulátor, fizetős változatban többféle gitárt pengethetünk az ujjainkkal. Akik nem szeretnek vacakolni a csengőhangokkal, azoknak a Zedge segít letölteni ingyen és legálisan mindenfélét, jelenleg 465000 felett van a csengőhangok száma. És végül a legkedvencem, az élő háttérképek között az akváriumok kedvelőit kényezteti az Aquarium Donation Live Wallpaper, 0,99 dollárért változtatható akváriumokkal, halakkal, teknőssel. Imádható.
Belefolyt a víz a telefonba?

Belefolyt a víz a telefonba?


Provokáció
Természetesen ez a cikk is egyfajta provokáció. Az olvasókat szeretném vele arra buzdítani, hogy írják meg a kedvenc szoftvereiket nekünk és persze egymásnak. Aki az AppBrain-en fenn van, szúrja be a listáját, hadd szemezgessünk mi is. Erre is van a fórum, ebbe a topikba fogom én is beírogatni, ha találok valami szuper appot.

Androidos mobilok a legjobb árakon
HTC Desire
Samsung Galaxy S
Commtiva Z71

Szponzorált hirdetések

Így készül a telefonos, fényképes bevásárlólista

Elfelejthetjük a zsebbe gyűrt papírcetliket, ha egy új mobilos alkalmazást használunk. Recept, bevásárlólista és prezentáció is lehet divatos!

Így készül a telefonos, fényképes bevásárlólista
Így készül a telefonos, fényképes bevásárlólista