iPhone for gamers, Android for workers - mondják. És bár van némi igazság az Android játékosságán ironizáló kijelentésekben, ahogy nő az Android Market, úgy emelkedik a szerethető ingyenes játékok száma. Megmutatunk párat.

Szponzorált hirdetések


Cestos

A Cestos alighanem az Android Marketen fellelhető egyik legjobb ingyenes multiplayer játék. Egyedül játszva talán nem lenne túl érdekes, de az egyszerű labdás játékba komoly pluszt visz a tudat: a világ másik végén most valaki ugyanazon a pályán húzogatja az ujját.

Több játékmód is elérhető, ezeket nem is sorolnám fel, elég csak megnézni a fejlesztők oldalán lévő képeket. Minden játékmódban van lehetőség a fejlődésre: a teljesítményünkért járó pontokat gyűjtögetve szintlépéskor egyre jobban feldíszíthetjük avatarunkat. Regisztrálni egyébként nem kell, csak megadni a nickünket, aztán indulhat a buli.

A Cestos nem csak Androidon érhető el, a napokban bekerül az iPhone-júzerek App Store-jába is. Amiért ez az androidosoknak is jó hír: a játék cross-platform, azaz mindenki játszhat mindenkivel.

Robo Defense FREE
A manapság igen népszerű lövegtorony kategória androidos gyöngyszeme a Robo Defense című játék, amely ingyenes verzióval is rendelkezik. Megtaláljuk benne a kategóriájában szokásos dolgokat: több típusú ellenfél, többféle fegyver, achievement-rendszer, fejlődési lehetőségek. Taktikázási kényszer is van tehát készüljünk fel rá, hogy nem oldható meg mindig erőből. Az ingyenes verzióban le kell mondanunk a mentés lehetőségéről, illetve csak egy pályán próbálkozhatunk, de 11 nehézségi szinten.

Trap!

A szép grafikát kedvelők a Trap! láttán valószínűleg azonnal uninstallért kiáltanak majd, de a klasszikus területfoglalós játékok szerelmeseinek biztosan tetszeni fog a játék. A cél a kerettől-keretig tartó vonalhúzás - anélkül, hogy a közben ide-oda pattogó golyók kereszteznék utunkat. A játékmenetet különféle bónuszok és extrák teszik érdekesebbé.

Jewels
Itthon kővarázslóként is ismert, de a tapasztaltabb gamereknek már a jewels névről is beugrik, hogy miről lehet szó. Legalább három egyforma színű kő kell egymás mellé kerülését kell elérjük ahhoz, hogy eltűnjenek a kövek, helyükre újak érkezzenek, majd idővel ezek is eltűnjenek. Ami miatt a Jewels más, mint a többi hasonló játék, az az ingyenessége mellett a világranglista. Így nem csak saját rekordunkat döntögethetjük, hanem másokkal is összemérhetjük pontszámunkat.

Játék közben menthetünk, ha valamiért meg kell szakítani a partit. Ez főleg az Infinite módban lehet hasznos, merthogy a hagyományos és az időre menő lehetőség mellett ilyen, végtelen mód is van. Érdemes meglátogatni a beállításokat is, és itt úgy 2-3 másodperc körülire állítani azt, hogy mennyi idő mozdulatlanság után adjon tippet a szoftver a következő lépéshez.

Replica Island

A Replica Island egy igazi platformjáték, a stílus valóban mindegyik jellegzetességével, ami már az alaptörténetnél is tetten érhető: Kabochanomizu professzor létrehozott egy zöld Androidot (ezek lennénk mi), hogy megtalálja egy sziget rejtélyes titkát. A 40 pályás játékban ugrani, gurulni és repülni is lehet, és persze megsemmisíteni az ellent. Az 5 megás szoftver egyetlen hátrányának méretét említhetem, de egy Froyo-frissítés után már nem lesz gond ez sem, és még jobban elterjedhetnek majd a Replicához hasonló komolyabb, összetett játékok. Már csak az a furcsa, hogy ingyenes, de tényleg az.


OpenSudoku

Mivel először van nálunk androidos játékajánló összeállítás, így nem hagyhatom ki belőle napjaink népszerű agytornáját, a sudokut. Nehéz dönteni, hogy az ingyenes változatok közül melyiket is ajánljam. Az OpenSudoku esetében találtam pár dolgot, ami végül e program javára döntötte el ezt a kérdést. Az első érv éppen a nevében is kifejezett nyitottsága, ami azt jelenti, hogy a három nehézségi fokozatból alapból elérhető 30-30-30 feladvány mellett netről is tölthetünk hozzá újabbakat. (Itt például sok-sok ezret találunk.) A megjelenítésnél különböző témák közül választhatunk, ahogy beviteli módból is többféle áll rendelkezésünkre. Jegyzetelhetünk is, megjelölvén, hogy melyik pár szám esélyes egy bizonyos négyzetbe.
DropBall in Space!

Még egy golyózós a végére, de ezúttal a Cestosnál jóval egyszerűbb játékról van szó. A DropBallban csupán jobbra-balra kell döntögetnünk a telefont, annak megfelelően, hogy éppen hol található lyuk az űrdeszkákon. A cél az, hogy minél lentebb tartsuk a golyót, miközben megpróbálunk sokat összegyűjteni az időnként feltűnő extra csillagokból. A rekordokat csak saját magunk örömére döntögethetjük, a játékban ugyanis nincs nagy közös ranglista.

Mazeoid

A Mazeoid a screenshoton kívül nem igényel túl sok magyarázatot: igen, egy PacMan-klónról van szó. Azt pedig csak reméljük, hogy a PacMan-klónok nem jutnak az androidos Tetris-klónok.

Air Control
A légiirányító hiányszakma Magyarországon. Bár az Air Control az erre való készüléshez egyáltalán nem jó, de egy szórakoztató és addiktív játék keretében lehetünk vele saját mobilunk légiirányítói. Minél több gépet kell elirányítanunk a kifutópályára, figyelve arra, hogy ne keresztezzék egymás útját (ne ütközzenek össze). A Cargo Mode különlegessége a szólánchoz hasonlítható elv: egy adott pályára csak olyan gépet érkeztethetünk, amelynek a színe vagy a típusa megegyezik az ott előzőleg leszállt gép valamelyik paraméterével. Az i-re a pontot az online világranglista teszi fel.

Chess for Android

A végére hagytam ezt a régi, de jól bevált játékot. Egy egyszerű sakkozós szoftverről van szó, ami 148 kbyte-ban hozza a kötelezőt. A játék különlegessége az Auto-Play nevű "csak figyelj és tanulj" mód, amelyben két gép által vezérelt játékos játszmáját követhetjük. Sokkal többet nem tudok elmondani a szoftverről - aki szereti a sakkot, az ezt is szeretni fogja.

Szponzorált hirdetések

Interaktív képeskönyv kicsiknek, mobilra

Díjnyertes e-könyvet fejlesztettek tovább mobilos és tabletes alkalmazássá: ilyennel tényleg nyugodtan játszhatnak a legkisebbek is.

Interaktív képeskönyv kicsiknek, mobilra
Interaktív képeskönyv kicsiknek, mobilra