Az IDC elemzőcég szerint 2013-ban már közel 400 millió okostelefon talál gazdára. Az átlagos növekedési ütem addig 20.9 százalékos lesz. De vajon mi lesz a helyzet az operációs rendszerek terén?

Szponzorált hirdetések

Azon a piacon, amit nemrég még a korán érkezők, a BlackBerry, a Symbian és a Windows Mobile uraltak, az új szereplők nyílt platformmal (Android), illetve a felhasználói élményt fokozó dizájnra és menübéli navigációra (iPhone) helyezik a hangsúlyt, és ezzel vonzzák felhasználók tömegeit.

Stephen D. Drake, a Mobility and Telecom alelnöke szerint a mobil operációs rendszerek a legfontosabb elemmé váltak az egyre csak élesedő versenyben. Persze a készülék kinézete sem teljesen mindegy, egy számunkra éppen nem megfelelő oprendszer és a vele járó nem túl kezünkre álló felhasználói felület igencsak el tudja rontani a felhasználó örömét.

A társaság jelentése szerint a Symbian megőrzi, sőt talán erősíteni is tudja vezető szerepét a 2013-ig tartó időszakban. (Önmagában persze egy negyedév semmit nem jelent, de érdekes összevetni mindezt a Nokia januári jelentésével.)

Az Android várhatóan minden más operációs rendszernél nagyobb sebességgel növekszik, olyannyira, hogy a Symbian mögé felzárkózva a második legnépszerűbb rendszer lesz. A 2008-as, mindössze 690 ezres felhasználói bázis után 2013-ban már 68 millió androidos telefont adhatnak el. Ez 150.4 százalékos átlagos éves növekedést jelenthet majd a rendszer születésétől számolva.

Szponzorált hirdetések

Az Android javított, az iOS rontott

Lássuk, hogy jelenleg körülbelül milyen erőviszonyok uralkodnak az okostelefon piacon!

Az Android javított, az iOS rontott
Az Android javított, az iOS rontott