Még javában dúl a 3G-s mobilinternet kora, a szolgáltatók a színfalak mögött már a 4G-re készülnek. Elmondjuk, mi a 4G, mit tud és kb. mikor ér el hozzánk.

Szponzorált hirdetések

Ez történt az előző részben

Kezdetben vala a vonalkapcsolt adatátvitel, a ma már abszurdnak tűnő jellegzetességeivel. A CSD protokollban például nem az adatforgalom, hanem az internetezéssel töltött idő alapján kellett fizetni. Már amennyiben internetezésnek hívhatjuk a dolgot, hiszen a maximum (!) 9,6 kilobit/másodperces sebességgel és az akkori mobilos böngészőkkel kizárólag wapozni lehetett. Aztán jött az első csomagkapcsolt technológia, a GPRS, ami már csak a kis adatcsomagocskák továbbításának idejére foglalta le a beszédcsatornát, ráadásul jóval gyorsabb is volt. Hamar jött az EDGE, de ez még mindig próbára tette az ember türelmét.

Az első olyan mobilinternetes technológia, amely böngészéskor elfogadható szinten kiváltja a vezetékes netet, a most is uralkodó 3G. Az itthoni első tesztelést a Pannon és a Nokia bonyolította le, de a kereskedelmi 3G szolgáltatást a T-Mobile indította el elsőként az országban, 2005. augusztus 26-án.

A 3G már nem teljesen biztonságos - elméletileg

Az UMTS-t titkosító MISTY1-alapú KASUMI algoritmust januárban törték fel. A titkosítás megfejtéséhez a várakozásokkal ellentétben nem túl nagy erőfeszítésre volt szükség: csupán pár órás folyamat egyA HSDPA/HSUPA (azaz High-Speed Downlink Packet Access = nagysebességű csomagletöltési hozzáférés; illetve ennek feltöltésbéli megfelelője) elméletileg 7.2 Mbit-es másodpercenkénti sebességre képes, itthon éppen ezt élvezhetjük ki. A protokollt hamarosan az LTE (Long Term Evolution = hosszútávú fejlődés) válthatja, de az út azért hosszabb lesz annál, mint amit a hamarosan szó elsőre sugall.

Mi is az a négygé?

Az LTE-t már 4G-ként emlegetik a szolgáltatók és a gyártók, habár pontosan tudják, hogy az igazi 4G majd az LTE-Advanced lesz. A fejlesztésébe az idei évtől kezdve az EU 18 millió eurót fektet - ami jó jel, hiszen 25 éve a GSM szabvány sikerre vitelében is komoly szerepet játszott az EU-s elhatározás.

Az első LTE kereskedelmi szolgáltatást Svédországban indította el a TeleSonera, 2009. december 14-én, Stockholmban. Ez már másodpercenként 100 Mbit névleges letöltési és 50 Mbit feltöltési sebességet ígér.

Emeljük ki külön a "névleges" szót, amellyel jól érzékeltethetjük a kontrasztot: az LTE-Advanced esetében már nem csak névlegesek lesznek ezek a sebességek. A "sima" LTE-ről az Advancedre történő váltás az eszközökben állítólag csak szoftverfrissítést igényel majd, így a gyorsítás jóval egyszerűbb lesz, mint a 3G - LTE átállás.
Az első notebook 4G-vel

Az első beépített 4G-modullal gyártott laptopot a Samsung jelentette be. A múlt heti, barcelonai Mobile World Congress-en ki. A már létező, N150-es gépüket adják majd ki LTE technológiával kiegészítve. Bár a bejelentés látszólag korai, fontos, hogy a gyártók már készen álljanak az eszközökkel, amikor beindulnak a kereskedelmi 4G-hálózatok.


Mit csinálnak az itthoni szolgáltatók az ügyben?

A különbség

A különbség

Itthon a Pannon - a kínai ZTE-vel együttműködve - Budapest belvárosában és déli részén, valamint egy később megnevezendő vidéki városban teszteli majd áprilisban. A szolgáltató által hozott példával élve: egy DVD, azaz 4,7 GB letöltése alig több, mint 6 perc alatt történik majd ezen a hálózaton. A kereskedelmi szolgáltatás beindítását a Pannonnál "akár 2012-re" ígérik.

A Vodafone most a HSDPA és az LTE közt lévő HSPA+ technológiával foglalatoskodik, amely 42 megabites letöltési és 22 megabites feltöltési sebességet jelent másodpercenként, és persze csak elméletileg. A HSPA+ jelenleg Budapest belvárosának egy részén vehető igénybe.

A T-Mobile és az Ericssonnal közösen teszteli jelenleg is az LTE-technológiát. A két cég szakemberei 2009 októberében a Szerémi úti központban kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas LTE tesztrendszer kiépítését. A többlépcsős sebességnövelés első lépéseként január közepe óta már az első szakaszban elérhetővé vált a 48 Mbps letöltési sebesség. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai kedvezőek, az első teszteredmények is megerősítik, hogy az LTE majdani bevezetése a szolgáltatók és a felhasználók számára is jelentős lépésnek tekinthető.

Szponzorált hirdetések

Már a 4G is gagyi? Jön a szupergyors 5G mobilnet!

Már a mostani 4G is 150 Mbit/s-os tempóval hasít, de az érkezőben lévő 5G még ennél is jóval nagyobb tempót diktál majd.

Már a 4G is gagyi? Jön a szupergyors 5G mobilnet!
Már a 4G is gagyi? Jön a szupergyors 5G mobilnet!