A washingtoni székhelyű Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group) szakértői vizsgálatának eredménye nem túl szívderítő, ha a sugárzás valóban káros. Alább a legsugárzóbb aktuális mobilok listája.

Szponzorált hirdetések


Az EWG-jelentés megállapítása szerint az idén várhatóan legsikeresebb csúcsmobilok, a Motorola Droid, a BlackBerry Bold 9700, a HTC Magic és az csak az amerikai Verizon által árult LG Chocolate Touch nem csak a sokak által vágyott, de a legkárosabb telefonok közé is tartozik.

A rádióhullámok sugárzási hatásának mérésére a Specific Absorption Rate (fajlagos energiaelnyelési érték, SAR) mértékegységet használják. Az Amerikai Frekvenciahatóság (FCC) maximumként 1.6 W/kg-os értéket határozott meg, melyhez éppen ezek, az idén várhatóan nagy népszerűségnek örvendő mobilok állnak legközelebb, így a sugárzási lista elején szerepelnek. Az EWG azt is kifogásolja, hogy a készülékek reklámjaiban elfelejtik megemlíteni ezt a tényt. Íme a 15 legsugárzóbb 2010-ben (is) kapható telefon.


A komoly kétségbeesés előtt nem árt figyelembe venni azt is, hogy a mindenkori határérték legfeljebb tizedrésze annak az sugárzásnak, amelynél egyáltalán (bármilyen) biológiai hatást találtak. Ezzel együtt többen úgy gondolják, a mobilok igenis károsak az egészségre, csak eddig még nem volt elég ideje a tudománynak ezt bebizonyítani.
A sugárzás kivédheti az Alzheimer-kórt

Egy tavalyi kutatásban a kísérleti egerek 7-9 hónapon át napi 2x1 óráig telefonáltak, azaz ennyi sugárzást kaptak. Az eredményekből kiderült: a mobilok fiatalkorban kezdődő, később rendszeressé váló sugárzása megelőzheti az Alzheimer-kór tüneteinek kifejlődését. A kísérletben a tudósok a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos esetleges hatást nem vizsgálták.

Szponzorált hirdetések

Minden rendszer támadható az új Java bug miatt

Windows, Linux vagy Mac, Internet Explorer vagy Firefox: hála egy új (és aktívan támadott) Java sebezhetőségnek, potenciálisan mindenki veszélyben van.

Minden rendszer támadható az új Java bug miatt
Minden rendszer támadható az új Java bug miatt