Tetszik vagy sem, de minket is elért az Amerikából indult pénzügyi válság. Ne essünk pánikba, a zsebünkben lapuló mobiltelefon ezúttal is aranyat érhet.

Szponzorált hirdetések

Válságkövetés online: tőzsde a mobilon

Mikor e sorokba belekezdtem, épp túl vagyunk egy elég viharos pénzügyi héten. A forint-euró árfolyam valahol 260 forint környékén jár, de volt már 280 felett is. A devizák mellett a részvények árai akár percről-percre is változhatnak, hol épp stagnálnak, hol meg jelentős zuhanásokba vagy emelkedésbe csapnak át. Ebben a kissé nehéz időszakban az egyszerű kisember és a nagybefektető is a pénzéért aggódik.

iPhone menni Amerika

Az almás mobilt ebből a témából kihagyni nem lehet, köszönhetően annak, hogy a szoftvere gyárilag tartalmaz egy tőzsdefigyelő funkciót. Az iPhone rendszerének alapja a Yahoo! Finance nevű online tőzsdeinformációs szolgáltatása. A szoftverben egy keresővel felkutathatjuk a minket érdeklő cégeket, amelyeket egy gombnyomással betehetünk a listába és persze aktív internetkapcsolat esetén mindig perce pontosan látjuk, hogyan is állnak az árfolyamok.

A Yahoo! sajnos nem ismeri a magyar tőzsdét, az adatokat az amerikai NASDAQ, NYSE és AMEX alapján tölti le. Emiatt elsősorban azoknak lehet hasznos, akik külföldi részvényeket szeretnének venni vagy épp eladni. Azok, akik a napokban már nálunk is kapható HTC Touch HD-t vásárolják meg, gyakorlatilag ugyanezt a Yahoo! Finance szolgáltatást találják beépülve a TouchFLO 3D kezelőfelületbe.

Okos megoldások

Akiknek Symbian vagy Windows Mobile készülékük van, több módon is értesülhetnek a tőzsdei helyzetről. Akik tényleg napi szinten érdeklődnek ilyen hírek iránt, érdemes keresniük egy programot, amellyel bármikor képben lehetnek. Elég hozzá egy internet előfizetés vagy épp egy közelben lévő WiFi elérés és másodpercek alatt olvashatjuk a friss helyzetet.

Symbian S60 készüléke esetén ajánlható például az iMobLife által fejlesztett MobFinance Worldwide. Ez a program 10 perc csúsztatással élőben közli a világ 56 nagy tőzsdéjének indexét (a magyar ebben sincs benne) és az ott futó részvények árfolyamát. Külön jó pont, hogy a program régebbi és új S60 készülékekkel is használható, mi több, létezik BlackBerry és normál JAVA változata is. Mindezek fényében az érte kért 5 ezer forint nem olyan sok, egy jól időzített üzlettel ennek sokszorosát kaphatjuk vissza.

Hasonló képességekkel rendelkezik az e-Mobile Software terméke, az e-Mobile Stocks is. Ez viszont már csak Symbian S60 FP1-es vagy annál újabb készüléken futtatható. Itt különféle grafikonokon nézhetjük meg a tőzsdék és az árfolyamok mozgását, illetve saját portfoliót is összeállíthatunk. A legnagyobb nemzetközi hírügynökségek üzleti vonatkozású cikkeit is elérjük, tehát minden hasznos információ csupán néhány gombnyomásra van tőlünk.

Windows Mobile alá is létezik nem egy megoldás. Ezek egyike a Quotemedia által készített Quotestream Wireless for Windows Mobile. Ahogyan a Symbian esetében, itt is minden részletre kiterjedő élő információkat kapunk a tőzsdékről. Összeállíthatjuk a minket érdeklő részvények listáját, így azokat külön is ellenőrzés alatt tarthatjuk. Összesen 10 portfolióban, egyenként 52 részvény árfolyamát kísérhetjük figyelemmel. Megtudhatjuk, hogy az adott részvénnyel utoljára mikor, mekkora mennyiségben és mennyiért kereskedtek. Külön látjuk a tőzsdeindexek változásait, és természetesen minden, az üzleti élethez kapcsolód híreket is elolvashatunk. A hátrány itt is az, hogy csupán az amerikai és kanadai tőzsdékről veszi az adatokat. Az itt felsoroltakon kívül persze számos más program is létezik, csupán példa gyanánt emeltük ki ezeket.

Mit adnak a szolgáltatók?

Azon üzletembereknek, akik hagyományos mobiltelefonnal rendelkeznek, érdemes a mobilszolgáltató honlapjára felcsatlakozni. Mivel a normál mobilokra legfeljebb JAVA programok telepíthetők, illetve a sokszor kisméretű kijelző miatt inkább érdemesebb online információk után nézni. Erre lehetőségünk van a hazai szolgáltatók WAP oldalain is. A T-Mobile, a Pannon és a Vodafone egyaránt kínál arra lehetőséget, hogy néhány kattintással megtudjuk, mennyit is ér éppen a tulajdonunkban lévő részvénycsomag. Ráadásul ebben az esetben kifejezetten a hazai tőzsdéről és a hazai részvényekről kapunk információkat.

A Pannon és a T-Mobile ugyanazt a WAPTőzsde nevű szolgáltatást kínálják az előfizetőknek. Érdekes, hogy míg a Pannonnál mindez ingyenes, addig a T-Mobile esetében már fizetni kell érte. Látható tehát, hogy a mobiltelefon elképesztően széles felhasználási lehetőségei közé a tőzsdézés is beletartozhat. Ha valóban élesben "játszunk", akkor a mobilunk segítségével akár komoly összegeket is kaszálhatunk egy jól sikerült üzleten.

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál