Kikapcsolva is, akkumulátor nélkül is, sőt, a monitoron és a tévén keresztül is visszafele... Ezek azok a legendák, melyek évek óta szájról szájra terjedve ijesztgetik a hétköznapi embert és folyamatosan próbálják életben tartani a szoci örökparát: miszerint mindenki mindig meg van figyelve és mindent és mindenkit rögzítenek. A Big Brother-féle összeesküvés elméleteket olvasva és hallva sok hozzáértő mérnök ember csapkodja a térdét, de abban viszont talán egyetértenek: a GSM hálózatok biztonságának megőrzése és fejlesztése nemzetbiztonsági érdek.

Szponzorált hirdetések

Ha nálad van a mobil, mindent tudnak rólad!

A mobiltelefon, mint nyomkövető

Mind itthon, mind külföldön a mobilszolgáltatók az általuk tulajdonolt és karbantartott rendszereken keresztül számítógépeken tárolják és naplózzák az átfutott hívás-, SMS- és az ezekhez kapcsolódó pozíciós adatokat - kezdi Bennfentesünk. - Fontosnak tartom, csak a "mikor"-okat tárolják, a "mit", tehát magukat a hanganyagokat, SMS-ek tartalmát nem. Minden mobilszolgáltatónál van egy szoba, ahová nagyon szigorú feltételekkel tehetik be a lábukat még a vezető beosztású alkalmazottak is. Az adatok - miután rengeteg van belőlük - egy hatalmas adatbázisban gyűlnek, melyre - nem kell nagy informatikusnak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk - bármilyen attribútumra vonatkoztatott lekérdezés alkalmazható. Éppen ezért a rendelkezésre álló előfizetői és SIM kártya adatokból játszi könnyedséggel végigkövethető az előfizető mozgása világszerte. Az Elektronikus Hírközlési Törvény egyébként kötelezi is a szolgáltatókat, hogy az egyes mobiltelefonok cellaadatait három évig őrizzék, a beszélgetés adatokat pedig értelemszerűen a számlázás miatt érdemes rögzíteni, ám ezeket a szolgáltatóknak rendszeresen törölniük kell. A mobilszolgáltatóknak országszinten többezer adótornya van, melyek, illetve az adótornyok által határolt cellák alapján, úgynevezett "háromszögezéssel" található meg egy mobiltelefon helyzete. A mobiltelefon egy adótoronyhoz csatlakozik egyszerre, de a többi is látja. A központban ezért teljesen világosan látszik, hogy egy mobiltelefon a benne lévő SIM kártyával milyen erősséggel csatlakozik melyik toronyhoz és melyik másik kettő látja: ezen adatok alapján állapítható meg 50-100 méteres pontossággal a készülék pozíciója.- folytatta. De ez még mindig csak a készülék, nem pedig az előfizető helyzete. -

Vodafone Mobil Flotta helymeghatározás

- Már kereskedelmi termékként is árulják a szolgáltatók az ezen a módszeren alapuló szolgáltatásokat: ez nem más, mint a hétköznapi nyelven céges flottakövetés alkalmazás, mely segítségével egy internetes felületen keresztül lehet nézni és naplózni azt, hogy a céges munkatársak, autók éppen merre járnak most, vagy merre jártak régebben. Sőt, meg lehet adni egyes zónákat is, melyekből kilépve a rendszer automatikusan riasztás SMS-t küld a főnöknek. Ugyanígy működik a mezei mobilok nyomkövetése is, lásd a megerőszakolással gyanúsított rendőröknél pár nappal ezelőtt. - magyarázta Bennfentesünk. - Ebből, illetve hasonló ügyből itthon 2006-ban volt egy peres ügy is, amikor kiderült, hogy a Vodafone Magyarország a saját alkalmazottain "tesztelte" a rendszert, és ez nem tetszett három munkatársnak. A pert az alkalmazottak nyerték és a Vodafone Magyarország Zrt.-t az adatok törlésére és elnézéskérésre kötelezte. Egyébként mit gondol, az, hogy WAP-on keresztül közeli bankautomatákat, mozikat, éttermeket lehet keresni hogy működik? - mondta.  

A mobiltelefon lehallgatása

Egérfogó 
Ahogy a technológia fejlődik, úgy egyre nő a rádiós hálózatok biztonsága. Évekkel ezelőtt a 450 MHz-es NMT, közismertebb nevén 06-60-as mobiltelefonokat sokkal könnyebben le lehetett hallgatni, mint a 900, vagy 1800 MHz-en működő GSM mobilokat. Nem kell messzire mennünk, elég egy csöppnyi katonai rádiós múlt és máris nosztalgiázhatunk egyet a Hármashatárhegyen: Magyarországon itt található az egyik, katonai nyelven egyszerűen "egérfogó"-nak becézett egység, melynek segítségével már évtizedekkel ezelőtt bármilyen rádióadás lehallgatható volt a katonai erők számára. 
- A közcélú távközlő hálózatokban a lehallgathatóság megteremtése államérdek. Mind a 900-as, mind az 1800-as, mind az UMTS-hálózatokra vonatkozóan mindhárom magyar mobilszolgáltatónak kötelező volt saját költségen kiépíteni a csatlakozást a nemzetbiztonság felé és azóta is fenntartani a lehetőséget arra, hogy szükség esetén a hatóságok hozzáférjenek az egyes előfizetők forgalmaihoz. Magyarországon a nyílt rendszerű mobilkommunikációs GSM szabványon keresztül legálisan csak bírói engedéllyel, 90 napra adnak ki lehallgatási engedélyt, melyhez az Információs Hivatal jóváhagyása szükséges. Az ezt az időtartamot meghaladó megfigyelésre már felsőbb engedély kell, a rögzített beszélgetésekből viszont csak az használható fel az éppen megfigyelt személy ellen, amivel kapcsolatosan kérvényezték az engedélyt. - folytatja Bennfentesünk. - A hazai mobilszolgáltatók nem rögzítik sem az SMS-ek, sem pedig a hívások tartalmát. Gondoljunk csak bele mennyi felesleges befektetés és energia lenne például egy karácsonyi SMS-áradat, vagy szilveszteri híváshullám rögzítése. Nincs az az adattárház ahol ekkora adatmennyiség elférne. -

Az interneten egy nyilvános FTP tárhelyen találtuk az alábbi screenshotokat, melyekből túl sok tanulság nem vonható le, de mindenképp érdekesnek mondhatók.

Hasonló típusokat minden GSM operátor használ a jelzésátviteli csatornák analizálására.

Feltörés 
Egy csapat informatikus 1997-ben nekiállt, hogy "visszafejtsen" egy 56-bites kulcsot, melyet 250 nap alatt sikerült is megoldani, így ezen felbuzdulva, még abban az évben nekiláttak a 64 bites kulcs töréséhez. Ez utóbbi már 5 évig (pontosabban 1757 napig) tartott. A projektben 331.000 ember vett részt, akik éjjel-nappal próbálták megtalálni a kulcsot. Mindössze 15.769.938.165.961.326.592 (vagyis 15 trillió 769 ezer 938 billió 165 milliárd 961 millió 326 ezer 592) lehetőséget próbáltak ki és már meg is volt a megoldás... A nyertes egy tokiói számítógép volt, ami a helyes kulcsot megtalálta (nyereménye 10.000$) - a kulcs a következő üzenetet fejtette vissza: "The unknown message is: some things are better left unread" vagyis "Az ismeretlen szöveg: van, ami jobb ha titokban marad". A megfejtés után felvetődött az a kérdés, hogy belevágjanak-e a 128 bites kód megkeresésébe, de mivel a mai technikával ennek kiszámolása ezzel a módszerrel 117.106.103.342.763.157.348 (117 trillió) évig tartana - csak érzékeltetés képpen szerepeljen itt a Föld 4,6 milliárd (4.600.000.000) éves kora - így a 72 bites kód visszafejtése mellett maradtak (és keresik is 2002 decembere óta). A keresésbe bárki bekapcsolódhat a hivatalos oldalon kereszül: http://distributed.net/ Itt megtalálható a program, mely a próbálgatást végzi... (forrás: www.itport.hu) 
A 64 bites titkosítású GSM technológia titkosítására használt használt A5-ös (A5.1) algoritmust elvileg csak szigorú feltételek mellett bocsátják a hálózat üzemeltetők rendelkezésére, ennek ellenére a Newscientist.com szerint már 1994 júniusában felbukkantak az interneten olyan programok, melyek képesek voltak visszafejteni az eljárást. Ahogyan a képeken is látható - elvileg létezhet olyan program, mellyel a megfelelő "mini torony" hardver segítségével a célszemély mobiltelefonjára és a körülötte lévő tornyot imitálva csatlakozva máris láthatjuk és hallhatjuk a hívásokat, SMS-eket, egyéb forgalmakat. Az információszerzésre irányuló lehallgatáshoz a célszemélyt - kivéve ha a hadiiparban is használatos nagy nyereségű, akár határon túl is működő antennát használunk - legfeljebb 100 méterre követni kell, az önmagában kis hatótávolságú "mini torony" ugyanis csak úgy tud kommunikálni a kiválasztott mobillal, ha azt éppen látja. Ezek alapján az adatok alapján - bennfentesünk elmondása szerint - megfigyelhető, lehallgatható a GSM - alapú hívás és minden egyéb forgalom, az UMTS-re (3G) viszont - mivel az már egy újabb technológia - még nem, vagy csak nagyon messze létezik megoldás. Ilyen eszközzel itthon csak a Nemzetbiztonsági Hivatal rendelkezik, más nem. Annál is inkább, mert a cellatervezés egy igen bonyolult folyamat a szolgáltatóknál, bármilyen idegen, nem regisztrált "mini-torony" megjelenésére letiltással reagálna a rendszer. - folytatja.  

Bennfentesünk arra az apróságra is felhívja a figyelmünket, miszerint a mobilhívások csak a végkészülék (azaz a mobiltelefon) és a bázisállomások között vannak titkosítva, a bázisállomások és az alközpontok között már csak keverve mennek az adatok. Éppen ezért például a bázisállomásról egy mikrohullámú hálózaton keresztüli alközponti kapcsolat meglehetősen könnyen megcsapolható és visszafejthető - a hozzáértők számára természetesen.

Ezzel - vagy hasonló megoldással - a GSM hálózatok nem hallgathatóak le, csak a jelzésátviteli forgalom monitorozható, de ehhez fizikai kapcsolat szükséges a ”signaling network”-höz, tehát nem ”rádiós” úton valósul meg.

- Ez ennél sokkal bonyolultabb. Az A 5.1-es algoritmus megszületése óta minden szolgáltató dolgozik azon, hogy - akárcsak a magánfelhasználók az operációs rendszer biztonsági frissítésével - szoftver és hardver szinten folyamatosan frissítse és egyre inkább biztonságosabbá tegye a hálózatát. - mondta kérdésünkre Drozdy Győző, a Pannon GSM Távközlési Rt. vezérigazgató - helyettese, aki maga is részt vett a hazai GSM rendszerek kialakításában és szabványosításában. - Ami a bázisállomás és a végkészülék nélküli titkosításról elmondható, az az, hogy e téren is a védelmi eljárások és a kódtörési kísérletek megszokott versenye figyelhető meg, amelyben a szolgáltatók egyre jobb/erősebb védekezési eljárásokat vezetnek be. Nincs tudomásunk arról, hogy a valóságban is használható olyan kódfejtési eljárás jelent volna meg a piaci kínálatban, amely a hazai mobil szolgáltatók által alkalmazott titkosítási eljárásokat veszélyeztetné. Rejtjelzési szintű titkosításra elsősorban ott van szükség, ahol az információkhoz illetéktelenek is hozzáféréssel rendelkeznek. Ebből következően a a bázisállomás és a végkészülék között mindenképpen szükség van igen erős titkosításra. A további szakaszokon az információ továbbításának  számos különböző módja lehet, amely akár önmagában is kizárhatja az illetéktelenek általi hozzáférés lehetőségét. Ezek függvényében kell és lehet döntetnie a szolgáltatónak arról, hogy használ-e és milyen kiegészítő információvédelmi megoldásokat, beleértve a védelmi célú kódolást is, az adott kommunikációs csatornán. - nyilatkozta kérdésünkre a Vodafone sajtóosztálya. A T-Mobile szakértői kérdésünkre elmondták, hogy az általunk egy nyílt FTP-n keresztül talált szoftver létezik, hasonló típusokat minden GSM operátor használ a jelzésátviteli csatornák analizálására. - A képen konkrétan a (621 50 network code) a Nigéria Globacom jelzésátviteli hálózatának a forgalma látható. Ezzel - vagy hasonló megoldással - a GSM hálózatok nem hallgathatóak le, csak a jelzésátviteli forgalom monitorozható, de ehhez fizikai kapcsolat szükséges a "signaling network"-höz, tehát nem "rádiós" úton valósul meg. - felelték kérdésünkre. A titkosítás tekintetében kérdésünkre a T-Mobile is egyértelműen leszögezte: Nem kizárólag a bázisállomás és a végkészülék között van titkosítás: a teljes átviteli úton többszintű kódolás és különböző eljárású titkosítás kerül alkalmazásra.

T-Mobile: A képen konkrétan a (621 50 network code) a Nigéria Globacom jelzésátviteli hálózatának a forgalma látható.

Lehallgatás itthon és külföldön

Itthon állítólag nem létezik olyan automata lehallgató rendszer, mint mondjuk Nagy Britanniában, vagy Amerikában - folytatja informátorunk. - Ezekben az országokban például olyan háttérrendszert üzemeltet az ottani szolgálat, mely véletlenszerűen belehallgat különböző mobilszámokon történő beszélgetésekbe, majd azokat kulcsszavak alapján ha gyanúsnak ítéli (pl. bomba, terrortámadás, stb.), úgy egy feketelistás adatbázishoz adja őket és a következő egy hónap forgalmait rögzíti a megadott számon. Ezeket a módszereket leginkább a nemzetközi hívásoknál alkalmazzák, ugyanis itt a kommunikáció nagy része az utolsó pillanatig ugyanúgy vezetéken zajlik. A "hivatalos" lehallgatáson kívül egyébként számos más - egyszerűbb - megoldás létezik a telefonok lehallgatására. Kezdve a mobiltelefonba rejtett hagyományos poloskától egészen annak hőelnyelő változatáig már mindenről lehetett hallani: ez utóbbi az, amelyik a kéz melegét, akkumulátor hőmérsékletét, melegét eltárolva képes még működni akár órákon keresztül is a telefon használata, mitöbb az akkumulátor levétele után is. Ezek egyébként már divatjamúlt megoldások, ahogyan az a már egy sima adatcsatlakozó átbuherálásával megoldható lehetőség is, amely a telefont felhívva automatikus hívásfogadással kvázi mintegy fül marad ott véletlenül egy fontos megbeszélésen és továbbít minden top secret információt a vonal másik végén lévőnek.

 

Egyes teóriák szerint a mobiltelefonok alapból képesek arra, hogy távolról, akár kikapcsolva is aktiválni lehessen azok mikrofonjait - folytatta Bennfentesünk. - Alig több mint fél éve lehetett olvasni arról például az indexen, hogy az FBI már távolról is képes az akkumulátorral ellátott mobiltelefonok mikrofonjainak aktiválására, sőt, a News.com írása szerint Lewis Kaplan kerületi bíró egy tárgyalás alkalmával jogszerű módszernek nyilvánította ezt a lehallgatási technikát. Sőt, a Financial Times beszámolója szerint egyes országokban már 2005-ben kötelezték a hatóságok a mobilszolgáltatókat, hogy olyan szoftvert telepítsenek a mobiltelefonokra, melyek lehetővé teszik azok mikrofonjainak észrevehetetlen bekapcsolását. - Ez badarság. - nyilatkozta Bennfentesünk. - Ha a mobilt kikapcsoljuk, akkor az továbbá nem tartja a kapcsolatot a cellával. Hogy megfelelőképpen érzékeltessem: amikor autóban utazunk és be van kapcsolva a telefonunk, az autórádió pittyegéséből hallhatjuk amikor az egyes cellák között vált a mobilunk. Amikor ki van kapcsolva, ezt nem halljuk. Ahhoz, hogy valakit lehallgassanak előbb tudni kell, hogy melyik cellában van. -

Szintén a Vodafone-hoz köthető a 2006-os év legnagyobb európai lehallgatási botránya, melyben kiderült: 2004 júniusától 2005 márciusáig egy illegális szoftverrel több mint 100 görög politikust, köztük feltehetően a miniszterelnököt, Kosztasz Karamanliszt hallgattak le illetéktelenek. A botrány kirobbanását követően a Vodafone Greece műszaki problémára hivatkozott, törölte az illegális szoftvert és jelentette az esetet a helyi hatóságoknak. Nem csak Görögországban fordultak elő hasonló esetek: 2003-ban például a finnek miniszterelnökét hallgatta le illegálisan a finn Sonera mobilszolgáltató, melynek kapcsán az operátor öt munkatársát menesztették és vonták felelősségre, köztük a vezérigazgatót, az ügyvezető alelnököt és a belső ellenőrzés vezetőjét. - Ezek az eseten minden bizonnyal humánpolitikai kérdésekre vezethetők vissza, vélhetően az érintett szolgáltatók egy-egy közel sem lojális munkatársai között keresendők a bűnbakok - kommentálta ezen eseteket Bennfentesünk.

Tippek-trükkök

- Aki rossz, az féljen! Ha már lehallgatnak, akkor az már rég nem jó. - Bennfentesünk három tippet adott olvasóinknak arra vonatkozóan, hogy a helyi megoldásokat hogyan védjünk ki. - Először is lehetőség szerint nevenincs szervizekbe ne adjuk be a telefonunk. Itt bármit - akár a SIM kártyánk klónozását is - megtehetnek a készülékünkkel és sokszor semmilyen papírt nem kapunk a végzett műveletekről. Másodszor ne beszéljünk feleslegesen provokatív dolgokról mobiltelefonon, illetve ha mégis, akkor kéz alól vásároljunk prepaid kártyát és telefont is. Harmadszorra pedig ha mégis valamilyen oknál fogva marad bennünk valamilyen szintű félelem, akkor biztos ami biztos - ma már elég lapos telefonok léteznek - tartsuk azokat a farzsebünkben. Na onnan aztán - ha nem telefonálunk - biztosan nem hall senki semmit.

Titkos információgyűjtés
Forrás: www.mkik.hu 
Az Információs Hivatal törvényi felhatalmazás alapján jogosult titkos információgyűjtést folytatni, feladatai teljesítése érdekében.

Az ellenérdekelt szervezetek is gyakran élnek a titkos információszerzés lehetőségével, illegálisan, bármiféle törvényi felhatalmazás nélkül. A technikai fejlődés folytán bővülnek a magánbeszélgetések lehallgatásának, a távközlési titkok kifürkészésének, a számítástechnikai információs rendszerek megzavarásának lehetőségei. E tevékenység nem köthető országhatárokhoz sem.

A titkos információgyűjtés alapvető alkotmányos jogokat korlátozhat, eszközrendszerének szabályozásában és az állam szervei által történő gyakorlati alkalmazása során ezért bizonyos garanciális elveknek érvényesülniük kell. Ezek kötik természetesen Hivatalunkat és munkatársainkat is.

I. A törvényi felhatalmazáshoz kötöttség

Az Alkotmány szerint a Magyar Köztársaság elismeri az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait, azok tiszteletben tartása az állam elsőrendű kötelessége. Az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvényben kell megállapítani. A titkos információgyűjtés intézménye, eszközeinek és módszereinek alkalmazása az alapvető alkotmányos jogok közül - többek között - az emberi méltósághoz, a magánlakás sértetlenségéhez, a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jogot korlátozhatja. Jogállamban ezért a polgári hírszerzés is kizárólag hatékony jogi garanciák mellett végezhet ilyen tevékenységet: Csak a törvényben meghatározott hatáskörünkben, az ott meghatározott feladataink ellátása érdekében, s kizárólag az ott rögzített feltételekkel folytathatunk titkos információgyűjtést.

II. Szükségesség és arányosság

A Hivatal hatékony működéséhez, eredményes tevékenységéhez fűződő érdek önmagában távolról sem teheti indokolttá alapvető alkotmányos jogok korlátozását. A titkos információgyűjtés eszközeit és módszereit csak akkor alkalmazzuk, ha valamely konkrét feladatunk ellátásához szükséges adatokat másként nem áll módunkban beszerezni. Ha egyszerre több lehetséges és alkalmas intézkedés is szóba kerülhet, úgy mérlegelünk, s a törvénnyel összhangban ilyenkor azt választjuk, mely az eredményesség biztosítása mellett a lehető legkisebb jogkorlátozással jár, annak szem előtt tartásával, hogy ne okozzunk olyan hátrányt, mely nyilvánvalóan nem áll arányban az elérni kívánt céllal.

III. Az egyedi alkalmazás engedélyhez kötöttsége

A titkos információgyűjtéshez minden esetben egyedi engedély megszerzése szükséges. Az alkalmazható eszközök és módszerek két csoportra oszthatók, aszerint, hogy alkalmazásuk valamely vezetőnk döntésétől függ (ún. külső engedélyhez nem kötött titkos információszerzés), vagy arra csak más szerv - az Információs Hivatal esetében az igazságügyminiszter - engedélye alapján kerülhet sor (ún. külső engedélyhez kötött titkos információszerzés).

IV. Az adatkezelés célhoz kötöttségének követelménye és a készletező adatgyűjtés tilalma

Jogállamban személyes adatot kezelni csak pontosan meghatározott és jogszerű célra szabad (célhoz kötöttség). E célokat a nemzetbiztonsági törvény jelöli ki számunkra. Nem gyűjthetünk és tárolhatunk személyes adatokat ettől eltérően vagy akár bármiféle meghatározott cél nélkül, úgymond tetszőleges jövőbeni felhasználásra. Az adott feladat elvégzéséhez szükségtelen adatokat nyomban töröljük.

V. A törvényes adatminőség

E követelmény szerint az adatok felvételének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie, az adatoknak pontosaknak, teljeseknek, és ha szükséges, időszerűeknek kell lenniük, tárolásul módjának pedig alkalmasnak kell lennie arra, hogy az érintettet csak a tárolás céljához szükséges ideig lehessen azonosítani. Az adatminőség csak akkor törvényes, ha ez az adatkezelés valamennyi szakaszában töretlenül érvényesül.

VI. Dokumentáltság és az adatok útjának nyomon követhetősége

Az Információs Hivatalban a titkos információgyűjtés alkalmazásával kapcsolatos valamennyi cselekményt, intézkedést, s azok eredményét a tervezéstől kezdődően írásba kell foglalni. Több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír a felvett és kezelt adatok útjának folyamatos nyomon követhetősége. Garanciális szempont, hogy a hiányos dokumentálás e területen meghiúsíthatja az adatalanyok jogai gyakorlásának, érvényesítésének lehetőségét is. Ezen kívül szakmai megfontolások (az információk ellenőrizhetősége, hatékonyság), valamint a rendezett működés követelményei (az eljáró munkatársak felelősségének megállapíthatósága) is indokolják az alapelv nyomatékos érvényesítését. 

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál