Hazánkban még a 3G sem terjedt el igazán, a HSDPA pedig még csak a szárnyait bontogatja, míg külföldön, főleg az ázsiai kontinensen, már évekkel ezelőtt hozzáláttak a 3G-re épülő negyedik generációs mobilhálózatok kiépítéséhez és teszteléséhez.

Szponzorált hirdetések

4G: A mobiltelefónia jövője

Hogy pontosan mi a 4G? Egyelőre nem létezik pontos meghatározás, hisz az új szabványnak egyelőre nincsenek konkrét előírásai, csupán annyi biztos, hogy a 4G rendszereket nagy adatátviteli sebesség, átfogó IP-infrastruktúra és a nyílt internetes szabványok széleskörű használata jellemzi.

Európai 4G szolgáltatás

Nemcsak Magyarországon, hanem Nyugat-Európában is csak hümmögnek a nagyobb szolgáltatók (Deutsche Telekom, Vodafone Group, France Télécom), ha a negyedik generációs mobilszolgáltatás kerül szóba. Pedig a jelentősebb gyártók (Alcatel, Ericsson, Motorola, Nokia és Siemens) máris egységbe tömörültek, hogy együtt népszerűsítség a 4G-t. Az európai mobiloperátoroknak egyelőre nem érdeke, hogy nagyobb pénzt invesztáljanak holmi következő generációs fejlesztésekre, hisz így is jelentős hasznot könyvelhetnek el a 3G nyújtotta szélessávú internetelérésből, ráadásul a már meglévő UMTS hálózatok sem biztosítanak 100%-os lefedettséget.

A brit Truphone például a konkurencia megjelenése előtt szeretné bebiztosítani helyét a 4G piacon, ezért olyan szoftver-infrastruktúrát fejlesztett ki, ami lehetővé teszi, hogy leendő ügyfelei VoIP (Voice-Over-Internet Protocol) vagy WLAN-hálózat segítségével teljeskörű GSM szolgáltatásokat vehessenek igénybe. A cég szerint az új hálózatnak köszönhetően minden eddiginél költségtakarékosabbá válhat a telekommunikáció, maga az adatátvitel pedig a SIP (Session Initiation Protocol) szabvány szerint történik, amit nemrég fogadtak el hivatalosan, vagyis nyílt VoIP-szabványnak minősül.

Kínai törekvések

Ázsia mindig is élen járt a technológiai fejlesztések terén, így nem meglepő, hogy a világ első negyedik generációs mobilhálózata Kínában épült meg. A teljes egészében saját fejlesztésű technológián alapuló 4G tíz vezető kínai intézmény együttműködésével született meg, és a fejlesztők elmondása szerint több, mint 200 szabadalmat és számos olyan eljárást alakítottak ki, amelyek azóta nemzetközi szabvánnyá váltak.

Az ázsiai országban 2001 óta folynak kutatások a 4G-vel kapcsolatban. A B3G (Beyond 3G) nevű projekt indításakor a célkitűzések között szerepelt a 100 Mbps-os adatátviteli sebesség elérése, illetve annak 2006-os kereskedelmi bevezetése, amely végül nem valósult meg. A csúszás miatt új ütemterv készült, mely szerint 2010 előtt nem indul el a 4G telefónia a világ legnépesebb országában. A teszthálózat egyelőre Sanghaj egyik külső kerületében érhető el, kiépítése pedig 150 millió jüanba (közel 3,8 milliárd Ft) került.

 

Alternatív megoldás

A dolog pikantériája, hogy Kína a harmadik generációs mobilhálózatok tekintetében egyelőre jelentős lemaradásban van. A legnagyobb szolgáltatók egyelőre nem kapták meg a szükséges licenceket, holott a saját fejlesztésű TD-SCDMA szabányt egy éve bevizsgálták, és kínai hatóságok engedélyt adtak a kereskedelmi célú bevezetésre. A legnagyobb vezetékes szolgáltató, a China Telecommunications korábban elkötelezte magát a TD-SCDMA mellett, viszont a két legnagyobb mobilszolgáltató, a China Mobile és a China Unicom az Európában is ismert WCDMA mellett kötelezte el magát.

Kína egyébként minden erejével azon van, hogy függetlenítse magát az idegen technológiától, amelynek oka részben a kutatás-fejlesztés fellendítése, másrészt a borsos licencdíjak megtakarítása. A TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access) technológiát a CATT (Kínai Telekommunikációs Technológiai Akadémia), a Huawei Technologies és a Siemens Információs és Kommunikációs Mobil Rendszerek (ICM) fejlesztették ki. A TD-SCDMA szabvány támogatói szerint a technológia sokkal hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló sávszélességet, mint a konkurens megoldások, ezért sokkal inkább megfelel a zsúfolt kínai városok igényeinek. Ráadásul szakértők szerint a TD-SCDMA telepítése 20 százalékkal olcsóbb, és nagyobb sávszélességet biztosít, mint a WCDMA, vagy a CDMA2000. Más vélemények szerint a TD-SCDMA kínai bevezetése nagymértékben szegmentálni fogja a piacot, ráadásul lehetetlenné teszi a készülékek és előfizetők vándorlását (roaming) a különféle szabványú hálózatok között.

Japán bekeményít

A 4G másik éllovasa Japán, ahol a piacvezető mobiloperátor, az NTT DoCoMo 1 Gbps (!) adatátviteli sebességet ért el két évvel ezelőtt. A tokiói sajtótájékoztatóból kiderült, hogy a kísérlet során egy 20 km/h sebességgel mozgó objektummal fogták fel a kísérleti célból küldött nagymennyiségű adatot, amelyet a 100 MHz-es szélessávon sugároztak.

Az NTT DoCoMo szakemberei egy saját fejlesztésű algoritmus segítségével képesek voltak arra, hogy lecsökkentsék az adatok feldolgozásához szükséges számítási teljesítményt. Mindez azt jelenti, hogy a kutatók a harmadik generációs vagyis 3G mobilhálózat kapacitásának közel hússzorosára növelték meg az adatsűrűséget. Az első számú japán szolgáltató szeretné elérni, hogy 2010-re a 4G technológia világszerte elismert szabvánnyá váljon.

Szponzorált hirdetések

A világ legkisebb és legkönnyebb mobiltelefonja

Na mi van a kezemben? Rendben, mobiltelefon, na de mégis hány darab?

A világ legkisebb és legkönnyebb mobiltelefonja
A világ legkisebb és legkönnyebb mobiltelefonja
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék: